неділя, 15 липня 2012 18:54

Виставка про туберкульоз шокує дніпропетровських відвідувачів
11

Фото: Фото Максима Дондюка

З 10 по 20 липня у Дніпропетровську в центрі "Арт-Квартира" проходить виставка фоторобіт Максима Дондюка "Зупинимо туберкульоз в Україні". До цього виставку експонували у Києві, Донецьку та Кіровограді.

Самі експозиції наскільки шокуючі та реалістичні, що більшість галерей та виставкових центрів відмовилися їх демонструвати.

"Я знімаю свої роботи уже 2 роки, – пояснив Дондюк. – Фінансую також все самостійно. Фотографую людей, хворих на туберкульоз у лікарнях, у в'язницях, у них удома. Як фотограф, я не просто приходжу і фотографую свого героя. Я намагаюся повністю вникнути у те середовище, де живуть мої герої. Якщо це лікарня, то можу ночувати там, їсти у їдальні разом з усіма. Маски не одягаю. Вважаю, що достатньо знаю про туберкульоз, аби його не підхопити".

До кожного зі знімків Максим має письмовий дозвіл свого героя. Також додає його історію – як жив, коли захворів, як живе зараз, власні роздуми про життя.

"Майже усі історії вражають, – каже фотограф. – Найбільш запам'яталася одна бабуся, котру зґвалтував власний син. Сина забрали у в'язницю, її – до будинку престарілих. Там і знайшли туберкульоз, поклали до лікарні. У неї навіть пенсійної книжки немає, аби отримувати пенсію".

Всього в архівах Максима Дондюка – 5 тисяч фотографій. На виставці експонують лише 43 з них.

Організацію виставок по містах України узяв на себе благодійний фонд Ріната Ахметова "Розвиток України". Вхід на виставки – вільний.

"Мені хотілося у своїх роботах показати людям, наскільки страшним буває туберкульоз і людська байдужість, – каже фотограф. – Хотілось би донести до кожного, що туберкульоз зовсім поруч з нами."

"Я шокована роботами, – каже відвідувачка Марина Котенко. – Я знаю, що в Україні епідемія туберкульозу, знаю, що це таке. Але ніколи не уявляла, що це так страшно. Просто ніколи не бачила таких худих, виснажених людей, котрі вмирають. Вони зазвичай у диспансерах, десь у колоніях. Це жахливо. Після цієї виставки не можна лишитися байдужим. Вдячна фотографу, що не побоявся продемонструвати те, про що багато говорять. Дондюк не розказує про епідемію. Він її показує".

Зараз ви читаєте новину «Виставка про туберкульоз шокує дніпропетровських відвідувачів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути