понеділок, 04 червня 2012 18:30

Іноземні фотографи побачили в Донецьку кітч, біль та голі тіла
13

Фото: Фото: Тетяна Заровна

Учора, 3 червня, у Донецькому центрі сучасного мистецтва "Ізоляція" відкрилася фотовиставка "Мінлива хмарність", яка демонструє Донецьк в різноманітних і несподіваних ракурсах. Роботи 8 фотохудожників, представлені в цехах закритого заводу, були створені міжнародною командою минулого літа, коли учасники проекту місяць жили в Донецьку і вивчали життя його мешканців.

"Ми провели конкурс, на який надійшло 280 заявок з 40 країн, фіналістів вибрав з числа претендентів знаковий український фотограф Борис Михайлов, володар міжнародної премії в області фотографії "Хассельблад". Ця виставка - роздуми про донецьку "мінливу хмарність", як явище суперечливе, яке можна розглядати з точки зору соціології, політики, естетики, психології", - розповіла куратор Олена Червонік.

Москвичка Наталія Павловська створила широкоформатні банери, в яких провела паралелі між міською естетикою і нинішніми ідеологічними цінностями. Бразилійка Флавія Жункейра, фотографуючи кітчеві іграшки серед руїн покинутого Палацу культури, розповіла про розгубленість та самотність в суспільстві споживання.

Канадка Марина Блек в сюрреалістичній манері розповіла про зв'язок з радянським минулим і цінності пам'яті. Португалець Нуно Баррозо, не знаючи місцевих звичаїв і мови, ухитрився стати тут "своїм" настільки, що зумів відкрити в своїх роботах інтимні сторони відносин. Італієць Марко Цитрон знімав потопаючий в зелені Донецьк з висоти пташиного польоту, а потім спускався в глибину дворів, де виявляв людські драми.

Українець Гомер (Саша Курмаз) створив інсталяцію на тему субкультур та молодіжних проблем. Народжений донеччанин Олександр Стрінадко фотографував "випадкові" картинки з побуту міських околиць, де абсурдне повсякденно. Англієць Річард Енсетт працював над темою людської крихкості та страждання, створюючи серію портретів дітей аутистів і пацієнтів Донецької обласної травматології.

"Річард доклав масу зусиль, адже у наших дітей порушений контакт із зовнішнім світом. В нормальному суспільстві з них виростають математики та музиканти, там вони частина соціуму, але в Україні педагоги не хочуть обтяжувати себе роботою з дітьми аутистами, їх зараховують до розумово-відсталих", - розповіла Gazeta.ua мама одного з маленьких героїв, зображених на фотокартині Енсетта.

Зараз ви читаєте новину «Іноземні фотографи побачили в Донецьку кітч, біль та голі тіла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

43

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути