середа, 16 травня 2007 20:28

Винайдено робота, який відчуває біль і нудоту (ФОТО)

 


Професор Юзо Такахаши з медичного університету в місті Гифу (Японія) розробив робота-пацієнта, на якому зможуть практикуватися студенти-медики. Залізний пацієнт здатний проявляти ряд ознак захворювань в своїх рухах, жестах і навіть міміці.

Поверхня робота виготовлена з силікону і на дотик нагадує людську шкіру, а в голову і тулуб вмонтовано 24 сенсори. При обмацуванні студентом-медиком певної області робота, той може сказати, наприклад: тут болить, або поскаржитися на головний біль.

І що характерний, відповіді робота запрограмовані так, що студент самостійно може визначити одне з восьми захворювань.

Відомо, що робот був представлений академічній громадськості на початку навчального року, і зараз деякі учбові заклади вже використовують його під час практичних занять.

Японський професор відзначає, що найскладнішим при створенні робота було добитися людського рівня чутливості його сенсорів.

Варто відзначити, що ідея створення роботів, на яких могли б практикуватися майбутні лікарі, не нова. У Мексиці, наприклад, влади вирішили побудувати спеціальну лікарню, де проходитимуть практику студенти-медики, і де всі пацієнти будуть роботами, повідомляє pinktentacle.com.

Зараз ви читаєте новину «Винайдено робота, який відчуває біль і нудоту (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути