субота, 30 березня 2013 12:13

Вілкул вважає, що гра в "Зірницю" та "Дзвони Перемоги" - це правдива історія українського народу

Вілкул вважає, що гра в "Зірницю" та "Дзвони Перемоги" - це правдива історія українського народу
Фото: poiskdnepr.com

Представники історико-пошукових організацій підтримали ініціативу Віце-прем'єр-міністра України Олександра Вілкула про створення до 70-річчя Великої Перемоги "Дзвона Перемоги".

"Дзвін буде відлито з осколків і гільз снарядів і патронів, зібраних пошуковиками України, Росії та Білорусії на полях битв Великої Вітчизняної війни, - сказав Олександр Вілкул. - Відлуння цього дзвону завжди будуть нагадувати нам про Велику Перемогу. Про тих мільйонів солдатів і офіцерів, які своїми життями завоювали для нас право на життя".

На міжнародній конференції "Пам'ять жива!" пошуковці вийшли з пропозицією про встановлення "Дзвона Перемоги" на місці, де сходяться кордони України, Росії та Білорусі.

У конференції взяли участь керівники історико-пошукових організацій трьох країн. Архівно-дослідна робота - найважливіша складова діяльності пошукових організацій. На конференції були обговорені питання методології пошукової діяльності, систематизації даних, розробки необхідних законопроектів. Адже кінцева мета - це встановлення правдивих подій та імен.

"Щорічно пошуковці в наших країнах знаходять і проводять перепоховання тисяч солдатів, які загинули у Великій Вітчизняній війні. Необхідно створити єдину систему обміну інформацією", - сказав відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті жертв війни та політичних репресій при Кабінеті Міністрів України, голова правління Всеукраїнської громадської організації "Союз Народна Пам'ять" Ярослав Жилкін. Він зазначив, що за останні три роки Україна активізувала реальну підтримку історико-пошуковим організаціям. Завдяки цьому тисячі людей дізналися долю своїх родичів, які віддали життя, захищаючи Батьківщину.

"Роботи ще дуже багато. Наприклад, у Софіївському районі Дніпропетровської області є висота, де колись був хутір Високий. За оцінками істориків, з грудня 1943 року по січень 1944 року тут загинуло понад 40 тисяч солдатів і офіцерів Червоної Армії. Офіційно загиблими визнано 15 тисяч чоловік, але на братській могилі розміщені імена всього півтори тисячі осіб", - сказав Віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул.

Важливим напрямком діяльності пошуковців є створення музеїв Пам'яті Великої Вітчизняної Війни в школах і на підприємствах, проведення міжнародних Вахт Пам'яті. У цих вахтах беруть участь студенти та школярі, які під керівництвом досвідчених інструкторів проводять пошукові роботи на місцях боїв.

"І коли молодий чоловік своїми очима бачить гори гільз в розкопаному бліндажі або окопі і розуміє, що тут можливо його прапрадід до останньої краплі крові боровся з ворогами, то у нього в душі з'являється більш потужне, шанобливе ставлення до подій тих років, - сказав Олександр Вілкул, - Це реальний приклад патріотичного виховання, яке відроджується".

В Україні відновлюється практика проведення військово-патріотичних ігор "Зірниця", уроків Пам'яті, проводяться реконструкції військовий дій, організовуються зустрічі з ветеранами.

"Все це - збереження правдивої історії нашого народу", - сказав Олександр Вілкул.

Зараз ви читаєте новину «Вілкул вважає, що гра в "Зірницю" та "Дзвони Перемоги" - це правдива історія українського народу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути