четвер, 05 листопада 2009 12:19

Вихід з ЄС поверне Чехії суверенітет

Вихід з ЄС поверне Чехії суверенітет

Чехія втратить державну незалежність після набуття чинності Лісабонської угоди. Цей факт усвідомлює глава держави Вацлав Клаус. Однією з можливостей знову знайти суверенітет є вихід республіки з Європейського союзу. Про це заявив журналістам заступник глави адміністрації чеського президента Петер Гайек.

"Ухвалення Лісабонського договору означає, що ми втрачаємо суверенітет і знову прагнутимемо його знайти, - підкреслив він. - Однією з можливостей є, наприклад, вихід з Європейського союзу".

Представником президентської адміністрації можливий вихід з ЄС розглядається як "одна з крайніх цілей" політики відновлення державної незалежності.

Нагадаємо, як повідомляли ЗМІ, чеський президент до останнього сумнівався, чи варто йому підписувати Лісабонську угоду. Клаус не приховував свого скептицизму і відмовлявся підписати договір доти, поки його країні не буде надана низка виключень з хартії фундаментальних прав, що додається до договору. Зокрема, він зажадав для своєї країни гарантій з приводу непорушності післявоєнного майново-правового устрою в західних областях Чехії, з яких в 1945-1946 роках були виселені судетські німці.

30 жовтня на саміті в Брюсселі ЄС погодився надати Чехії запитані нею додаткові гарантії за Лісабонським договором, і Клаус підписав документ. Проте на брифінгу після підписання він знову заявив, що набуття чинності договору "призведе до того, що Чеська Республіка перестане бути суверенною державою".

Раніше чеський конституційний суд прийняв ухвалу, згідно з якою Лісабонський договір не суперечить конституції республіки. Клаус відзначив, що чекав такого вердикту КС, і украй скептично оцінив його аргументацію, сказавши, що "суд був зацікавлений в політичному захисті Лісабонського договору", а його рішення "не є нейтральним правовим аналізом", повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Вихід з ЄС поверне Чехії суверенітет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути