пʼятниця, 30 жовтня 2009 08:31

ЄС готовий піти на поступки Чехії заради Лісабонської угоди

ЄС готовий піти на поступки Чехії заради Лісабонської угоди

Глави країн Євросоюзу в четвер погодилися прийняти умови Чехії, з якими країна пов"язувала підписання Лісабонського договору. Про це повідомляє Agence France-Presse з посиланням на джерела в Празі та Брюсселі.

Які саме умови були прийняті, поки не відомо. Раніше повідомлялося, що Чехія домагалась для себе виключень в Хартії ЄС про основні права, оскільки в Празі побоювалися, що після ратифікації договору судетські німці почнуть вимагати повернення майна, конфіскованого після Другої світової війни.

Нагадаємо, Чехія залишається єдиною країною, яка поки що не ратифікувала євроконституцію. Чеський парламент схвалив Лісабонський договір ще в лютому 2009 року, але в кінці вересня група сенаторів, що побоювалися можливого обмеження суверенітету, звернулася до Конституційного суду.

Президент Чехії Вацлав Клаус заявив, що не має наміру підписувати договір, поки сенатори намагаються оспорити його конституційність.

Лісабонський договір був узгоджений в грудні 2007 року лідерами всіх 27 країн Євросоюзу. Угоду, яка покликана замінити Конституцію ЄС і передбачає введення посади президента, повинні схвалити всі країни-учасниці, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «ЄС готовий піти на поступки Чехії заради Лісабонської угоди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути