вівторок, 21 липня 2020 15:58

Відсутність інтернету і комп'ютерів обмежує селян від доступу до медпослуг, а лікарні – від доступу до фінансування - Зубко

Відсутність інтернету і комп'ютерів обмежує селян від доступу до медпослуг, а лікарні – від доступу до фінансування - Зубко
Заступник гендиректора з комерційної діяльності та стратегічного розвитку ДП МА Бориспіль Георгій Зубко: "Світ зіткнувся з проблемою цифрового майбутнього та його доступністю, а також з його, так би мовити, нерівністю". Фото: Інтерфакс

"В Україні існує великий розрив між технологічним суспільством і людьми, які мають доступ лише до телевізора. І якщо пандемія принесла проблеми навіть світовим гігантам, то в Україні ми відчули дуже болісний розрив", - заявив заступник гендиректора з комерційної діяльності та стратегічного розвитку ДП МА Бориспіль Георгій Зубко у своєму блозі для Ліга.нет.

Негативним прикладом стало дистанційне навчання (під час карантину для школярів проводили уроки в зум), адже у багатьох віддалених селах відсутній інтернет повністю, або ж дуже слабкий. По суті, діти, які там мешкають, були відрізані від доступу до освітнього процесу - вважає він.

Є і другий нюанс, що стосується людей похилого віку в селах. Після запровадження першого етапу медичної реформи, всі українці мусять укласти договори із сімейними лікарями. Цей етап передбачає також введення карток пацієнтів до реєстру пацієнтів, по цих файлах лікарні, по суті, отримують від Центру громадського здоров'я фінансування на тих пацієнтів, які зареєстровані в лікарні у сімейних лікарів.

Тому відсутність інтернету і навіть елементарних комп'ютерів обмежує людей у селах від доступу до медичних послуг, а лікарні – від доступу до фінансування.

Світ зіткнувся з проблемою цифрового майбутнього та його доступністю, а також з його, так би мовити, нерівністю. І дуже добре цю ситуацію проілюструвала криза, спричинена Covid-19. Адже відсутність цифрової готовності забезпечила гіршу якість освіти, в тому числі і до повної її зупинки, значно гірший вибір їжі, складніший доступ до ліків та медицини, творчості та практично повну зупинку малого та середнього бізнесу.

У світі існує безліч рейтингів для оцінки цифрової готовності, і більшість з них уже включають в себе компоненти, що стали основою формування успішного цифрового майбутнього.

Більше половини чинників, що впливають на розвиток цифрової інфраструктури, не є цифровими і являються просто середовищем, без якого неможливо виростити сучасну цифрову систему.

Якщо розглядати світові рейтинги Digital Readiness, Україна знаходитися на 77-му місці, поступившись трохи Ботсвані, але обігнавши Південну Африку. Проте, ми майже вдвічі поступилися Польщі, яка займає 33-тє місце.

Також ми на 121-му місці у світі з інвестицій в інновації та технології з боку держави і бізнесу. На 117-му – за простотою ведення бізнесу. На 46-му – за людським капіталом. На 98-му – по середовищу для стартапів. На 72-му – за інфраструктурними технологіями.

Це означає, що розвиток цифрової держави починається далеко за межами цифровізації як такої.

Зараз ви читаєте новину «Відсутність інтернету і комп'ютерів обмежує селян від доступу до медпослуг, а лікарні – від доступу до фінансування - Зубко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути