середа, 17 серпня 2011 11:58

Відпочинок призводить до висихання клітин мозку та знижує рівень IQ

Відпочинок призводить до висихання клітин мозку та знижує рівень IQ

Відпочинок біля моря є одним з найбільш поширених і популярних, проте він має "побічні ефекти", встановили дослідники з Університету Ерланген у Німеччині. За їхніми словами, проведена таким чином відпустка може порушити роботу мозку й призвести до зниження розумових здібностей, пише The Telegraph.

Як відзначає видання, проблеми починаються ще в період підготовки, зокрема, коли людина замовляє тур в Інтернеті, особливо якщо цей процес пов'язаний з тривалим обміном електронними повідомленнями. Раніше психологи вже довели, що "бомбардування" e-mail-повідомленнями здатне знизити рівень IQ на 10 пунктів (це більш негативний ефект, ніж споживання великих доз конопель).

Далі людина переживає безліч стресів, які "додаються в навантаження" сучасному мандрівникові. Сюди належать боязнь авіакатастрофи й надзвичайних ситуацій. Звідси - підвищення в організмі гормону стресу - кортизолу. Його надлишок спричиняє пошкодження клітин головного мозку в області, яка має назву гіппокамп, що, в свою чергу, негативно позначається на короткочасній пам'яті та призводить до зниження концентрації уваги.

Вживання в літаку алкогольних напоїв може знизити IQ ще на 10-20 пунктів залежно від вибору напою. Що стосується безпосереднього відпочинку біля моря, то, за даними професора Зігфріда Лерля, сонячні ванни призводять до висихання клітин лобових частин мозку.

Такий процес відбувається через те, що бездіяльність знижує надходження в мозок кисню і в результаті дендрити й аксони (відростки нервових клітин, що беруть участь у "транспортуванні" електричних імпульсів) починають деградувати. Крім того, дегідрація, викликана надмірною кількістю тепла, та алкоголь, який є частим супутником відпочивальників, призводить до зменшення обсягу мозку до 15%.

За даними професора Лерля, 14 днів повного спокою можуть знизити IQ на 20 пунктів. Щоб уникнути небезпечних наслідків, вважають вчені, необхідно влаштовувати мозку розминку - хоча б по 10 хвилин на день грати в інтелектуальні, стимулюючі ігри, наприклад, в шахи чи скраббл. До того ж, вони рекомендують запастися жувальною гумкою, яка стимулює приплив крові до мозку та підвищує рівень уваги.

Зараз ви читаєте новину «Відпочинок призводить до висихання клітин мозку та знижує рівень IQ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути