пʼятниця, 02 липня 2010 10:53

Чим більше IQ, тим менше хвороб

Чим більше IQ, тим менше хвороб

Американські вчені виявили, що в областях світу з найменшими показниками середнього коефіцієнта інтелекту (IQ) населення спостерігається найвищий рівень інфекційних захворювань.

Дослідники з Університету Нью-Мексико в Альбукерке використовували дані по середньому IQ, виміряному в 113 країнах і оціненого побічно ще в 79, з третього видання книги Ричарда Лінна і Тату Ванханена "IQ і добробут нації". Згідно з цими даними, найбільш високий средньонаціональний IQ (107) спостерігається у Гонконгу, а найбільш низький - у ряді найбідніших африканських країн.

Вчені зіставили показники IQ з даними Всесвітньої організації охорони здоров'я за кількістю років здорового життя, втрачених в результаті інфекційних захворювань. Вони також врахували такі чинники, як харчування та освіта жителів, ВВП країни і її кліматичні особливості.

З'ясувалося, що показник інтелекту корелює з поширеністю інфекцій значно більше, ніж з усіма іншими чинниками. Більш того, побудована вченими статистична модель зв'язку IQ з різними медичними, природними, культурними і соціоекономічними чинниками також вказала на провідну роль інфекційних захворювань.

Дослідник Крістофер Еппіг припустив, що виявлена залежність може бути обумовлена енерговитратами організму на боротьбу з інфекцією, які "обкрадають" мозок в процесі його розвитку, обмежуючи інтелект. З іншого боку, можливий зворотній зв'язок: люди з низьким IQ приділяють менше уваги гігієнічним заходам, що підвищує ризик зараження інфекційними захворюваннями.

Медпортал

Зараз ви читаєте новину «Чим більше IQ, тим менше хвороб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути