середа, 30 липня 2008 11:57

Видача Караджіча проведена відповідно до закону - Мін"юст Сербії

Вирішення про видачу екс-лідера боснійських сербів Радована Караджіча Міжнародному трибуналу для колишньої Югославії (МТКЮ) в Гаазі було прийнято в повній відповідності із законодавством країни, йдеться в поширеному в середу вранці в Бєлграді повідомленні міністерства юстицію країни.

"Рішення ухвалене на підставі закону про співпрацю Сербії та Чорногорії з Міжнародним трибуналом з кримінального переслідування осіб, відповідальних за грубі порушення міжнародного гуманітарного права, скоєних на території колишньої Югославії з 1991 року", - йдеться в повідомленні.

Раніше рішення про видачу трибуналу в Гаазі Караджіча прийняв Окружний суд Бєлграда. Термін оскарження цього рішення закінчився ще в п"ятницю, але в суді так і не отримали відповідне повідомлення від захисту обвинуваченого. Міністерство юстиції стало останньою інстанцією, що дала "добро" на екстрадицію, як це і було необхідно згідно із законом.

Обвинувачений у військових злочинах під час війни в Боснії та Герцеговині в 1992-1995 роках Караджіч, згідно офіційній версії, був затриманий увечері в понеділок, 21 липня, в результаті спецоперації, подробиці якої не розголошуються. Відтоді він чекав видачі МТКЮ в слідчому ізоляторі Спеціального суду в Бєлграді.

У вівторок увечері в Бєлграді пройшов мітинг прихильників Караджіча. За оцінками поліції, в маніфестації взяли участь близько 16 тисяч осіб. Демонстранти звинуватили владу на чолі з президентом Тадічем в зраді інтересів країни через намір видати трибуналу в Гаазі Караджіча. Близько 22.00 (23.00 за київським часом), коли на спеціально спорудженій трибуні ще продовжувалися виступи офіційних осіб, група хуліганів спробувала прорвати кордони поліції та вийти на сусідні вулиці. Пізніше поліція розсіяла протестувальників. У зіткненнях під час мітингу прихильників екс-лідера боснійських сербів постраждали 46 осіб, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Видача Караджіча проведена відповідно до закону - Мін"юст Сербії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути