вівторок, 14 вересня 2010 16:59

Від нового Податкового кодексу постраждають 2 мільйони селян

Від нового Податкового кодексу постраждають 2 мільйони селян

Податкові норми, запропоновані в проекті Податкового кодексу, можуть призвести до загострення кризи в м"ясному і молочному тваринництві.

Про це Gazeta.ua повідомив генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа, коментуючи чергову редакцію проекту Податкового кодексу, зареєстрованого у Верховній Раді України.

"Більшість пільгових режимів для аграріїв продовжать діяти, - зазначив експерт. - Однак пільговий режим для виробників молока і м"яса, що здають цю продукцію на переробні підприємства, залишається під питанням. Мова йде про можливість позбавлення селян дотацій від переробних підприємств із наступним бюджетним перерозподілом цих коштів".

На думку Лапи, податкові пільги в українських реаліях більш прогнозовані, ніж пряма бюджетна підтримка. Скажімо, при секвестрі Державного бюджету цього року підтримка АПК суттєво знижена.

"До того ж, бюджетна підтримка не забезпечує справедливість розподілу фінансування між виробниками тваринницької продукції, - сказав Лапа. - Кошти можуть спрямувати у підгалузі з вищим рівнем прибутковості замість того, щоб підтримати господарства населення".

За словами експерта, при такому розвитку подій постраждають більш ніж 2 млн жителів сільської місцевості, що здають на переробку молоко, яловичину, свинину (60%, 80% та 50% від обсягу переробки відповідно) та іншу тваринницьку продукцію. Крім того, саме ця група виробників потребує особливої уваги, адже найбільшими темпами поголів"я худоби знижується саме в господарствах населення – на 4% у січні-вересні 2010 року у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

За словами експерта аграрних ринків УКАБ Інни Ільєнко, спрямування переробними підприємствами ПДВ виробникам молока дозволяє регулярно поповнювати обігові кошти підприємств. При цьому господарства населення отримують вищу ціну за молоко.

"Механізм чіткий, зрозумілий і відлагоджений, - каже Інна Ільєнко. - Гроші залишаються в галузі і дають реальну підтримку. Натомість жоден виробник не підтримує бюджетний перерозподіл цих коштів через непрогнозованість підтримки і складність в адмініструванні. Буде як з ПДВ для експортерів – оббиваєш пороги, а обіцяне в кращому випадку видають по краплі. Зміна механізму підтримки зробить непривабливою інвестиції в підвищення продуктивності скотарства і якості виробленої продукцію, тобто загальмує розвиток галузі".

Зараз ви читаєте новину «Від нового Податкового кодексу постраждають 2 мільйони селян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути