четвер, 17 травня 2018 18:40

Від Антарктиди до Конго: українці святкують День вишиванки
11

Традиційно, щороку в третій четвер травня святкують всесвітній День вишиванки. Цьогоріч свято припало на 17 травня

Це свято покликане зберігати й популяризувати споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу.

Gazeta.ua пропонує переглянути традиції та історію виникнення свята, а також підбірку зіркових фото у вишиванках.

ІСТОРІЯ СВЯТА

Ідею організації Всесвітнього дня вишиванки запропонувала студентка факультету історії та міжнародних відносин Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича Леся Воронюк ще 2006 року.

Автор: День вишиванки
  Започаткувала свято студентка Леся Воронюк
Започаткувала свято студентка Леся Воронюк

За її словами, багато одногрупників одягали вишиванку на пари, тож вона запропонувала студентам вибрати один день і одягнути вишиванки разом.

Спочатку традицію перейняли з десяток студентів та кілька викладачів, проте протягом наступних років свято поширилось до всеукраїнського рівня. До святкування почали залучатись українська діаспора за кордоном.

П'ятий ювілей свята увійшов до книги рекордів Гіннеса за кількістю людей у вишиванках в одному місці. Тоді на Центральній площі у Чернівцях зібралося понад 4 тисячі людей у національному одязі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голлівуд у вишиванках: хто зі світових зірок приміряв енічний одяг українців

Цього року для центрального корпусу Чернівецького університету ім. Ю. Федьковича пошили гігантську вишиванку розміром 4 на 10 метрів.

У 2015 році започаткували акцію "Подаруй вишиванку захиснику". Тоді волонтери передали вишиванки-обереги для військових на передову. До акції долучилися близько 50 країн світу.

ЯК СВЯТКУЮТЬ В УКРАЇНІ

У Києві 19 травня об 11:00 біля Золотих воріт відбудеться 20-тий мегамарш у вишиванках. Подію перенесли через проведення в ці дні фіналу Ліги чемпіонів.

Також до дня вишиванок долучився київський метрополітен - з нагоди свята до шести станцій столичної підземки можна зайти безкоштовно, вдягнувши вишиванку.

У Запоріжжі до Дня вишиванки проведуть масштабний марш. Хода розпочнеться о 18:00 біля Запорізької міськради. Планують пройти центром міста.

У Дніпрі готуються відзначити День вишиванки з рекордом України. Місцеві майстри створили величезною вишиванку, яку представлять 17 травня на оглядовому майданчику в парку ім. Т. Шевченка.

В Одесі святкування перенесли на вихідний, у суботу. У місті пройде всеукраїнська акція "Мегамарш у вишиванках". Хода розпочнеться о 13 з хвилини мовчання, потім колона рушить в парк Шевченка на святковий концерт.

У Львові до святкування долучились не лише люди, а й статуї. У національний одяг одягнули левів на Ратуші.

В рамках акції "Рушник єдності" сьогодні будівлю Львівської державної адміністрації прикрасили десятками вишитих рушників з усіх двадцяти районів. Біля Оперного театру організують виставку про традиції та історію вишиванки. Також пройде патріотичний концерт від бійців АТО.

ДЕНЬ ВИШИВАНКИ ЗА КОРДОНОМ
День вишиванки святкують не тільки в Україні.
Gazeta.ua підібрала відеопривітання наших земляків з різних куточків світу.
Лікар 23-ої Української Антарктичної Експедиції зі станції Академік Вернадський Костянтин Даниленко також долучився до святкування:

Всесвітній День вишиванки відзначили українські військовослужбовці в Конго. Там вони перебувають від місії ООН.
Автор: Володимир Фітьо. Facebook
  Українські військовослужбовці зі складу 18 окремого вертолітного загону Місії ООН зі стабілізації в ДР Конго
Українські військовослужбовці зі складу 18 окремого вертолітного загону Місії ООН зі стабілізації в ДР Конго
Автор: Володимир Фітьо. Facebook
  Українські військовослужбовці зі складу 18 окремого вертолітного загону Місії ООН зі стабілізації в ДР Конго
Українські військовослужбовці зі складу 18 окремого вертолітного загону Місії ООН зі стабілізації в ДР Конго
РОЛЬ ВИШИВАНКИ У СВІТІ

У ХІХ столітті Іван Франко почав носити вишиванку з піджаком. Таке поєднання привернуло увагу незвичністю і зробило його популярним.

У 1876 році Олена Пчілка видала альбом українських вишиванок, після чого в Європі почалася мода на українську вишивку. Тоді вперше в Україні стали вивчати цей національний одяг.

Зараз фрагменти української вишивки використовує безліч світових дизайнерів, серед яких Жан-Поль Готьє, Джон Гальяно, Gucci, Valentino, Dolce&Gabbana.

Автор: uamodna.com
  Колекція Yves Sent Laurent з елементами етнічної вишивки
Колекція Yves Sent Laurent з елементами етнічної вишивки

Автор: uamodna.com
  Колекція Dolce&Gabbana
Колекція Dolce&Gabbana

Автор: ru.espreso.tv
  Вишиванки від Valentino
Вишиванки від Valentino

Також, свого часу у вишиванках "світилися" деякі зі світових зірок.

Автор: Teenergizer
  Фронтмен гурту "The Doors" Джим Моррісон  у вишиванці
Фронтмен гурту "The Doors" Джим Моррісон у вишиванці

Автор: Vgorode
  Холлі Беррі
Холлі Беррі

Автор: Danveri Project
  Сильвестр Сталлоне та Арнольд Шварценеггер вбрались у вишиванки на червону доріжку
Сильвестр Сталлоне та Арнольд Шварценеггер вбрались у вишиванки на червону доріжку

ГЕОГРАФІЯ ВИШИВОК
Вишиті сорочки з Полтавщини частіше вишивають білими нитками, рідше червоними або сірими.
Техніка вишивання в Харківській області схожа до вишивок з центральних областей України. Проте їй властиві своєрідні поліхромні рельєфні орнаменти, які створюють хрестиком або напівхрестиком.

Вишивки Полісся – прості й чіткі за композицією. Ромбовидна геометрична лінія візерунка повторюється кілька разів. Вишивають червоною ниткою по біло-сірії лляній тканині.

На Волині своєрідна вишивка. Візерунки чіткі, виконані однотонною червоною ниткою.

Для Чернігівської області характерні білі вишивки. Геометричний або рослинний орнамент вишивають білими нитками, часто з вкрапленням червоного і чорного. Роблять дуже дрібні стібки.

Вишивкам Київщини властивий рослинно-геометричний орнамент з гронами винограду, хмелю, ромбами та квадратами. Використовують переважно білий, коралово-червоний та чорний кольори.
Для Подільських сорочок характерні барвисті і різноманітні шви. Типовим є стібок "павуком", яким позначають вставки на рукавах. В орнаментах подільських вишивок переважає один колір – чорний з вкрапленнями червоного, синього, жовтого або зеленого.

Автор: На скрижалях
  Карта візерунків українських вишиванок
Карта візерунків українських вишиванок

На півдні Тернопільської області типовою є вишивка бавовняними нитками. Окремі елементи обводять кольоровими нитками.

У Вінниці вишиванки мають багато технік: гладь, хрестик, вишивка розписом, настилання, верхошов, зерновий вивід, вирізування; різноманітні види чорних, білих і кольорових стібків.

Характерною рисою вишиванок Карпат і Прикарпаття є велика кількість колоритних вишивок з окремих сіл. Кожен населений пункт вишиває по-різному.

У народній вишивці Львівської області використовують різні типи візерунків. У південних районах орнамент геометричний, білий фон не заповнюють.

На Буковині крім рослинних і геометричних мотивів популярні зображення тварин, вишитих гладдю, дрібним хрестиком, штамповкою або крученим швом. Вишивають бісером, шовком, вовною, срібними та золотими нитками, металевими блискітками.

Гуцульські вишивки характеризуються різноманітними геометричними та рослинними візерунками. На вишивках багато квітів, червоного та зеленого кольору.

Для вишивок Закарпаття характерним є мотив зиґзаґу в різних техніках. Використовують червоний, чорний та білий кольори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Селфі, обійми і крупне намисто: Рада відзначила День вишиванки

ЦІКАВЕ ПРО ВИШИВАНКУ

Перші вишивки на території слов'янських країн мали релігійний зміст і оберігали їх власників від зла. Тому сорочки оздоблювали візерунками на рукавах, комірах, подолі та всюди, де тіло було відкритим. При народженні дітям дарували вишиту сорочу для захисту від злих духів.

Вишита сорочка – один з найдавніших українських атрибутів. Історик Геродот стверджував, що вишивкою прикрашали одяг скіфи, які проживали на території України. Археологи знайшли на Черкащині зображення чоловіків, одягнених у щось схоже на вишиванку. Знахідка датована 6 ст. нашої ери. Такі ж сорочки приписують трипільцям.

Автор: uamodna.com
  Знахідка з чоловіком у вишиванці датована 6 ст. н. е.
Знахідка з чоловіком у вишиванці датована 6 ст. н. е.

Ходять легенди, що чумаки довіряли прання своєї сорочки тільки одній єдиній дівчині. Так чумак підтверджував вірність своїй коханій.

Першим ведучим, який з'явився у прямому ефірі у вишиванці, став Андрій Шевченко. В такому вигляді він відкрив телемарафон "Ніч виборів" на "5 каналі". Згодом таку тенденцію підтримали інші.

Сьогодні у всесвітній День вишиванки немовлята Вінниці отримали в подарунок символічні сорочки. Судді Апеляційного суду Вінницької області подарували новонародженим дітям вишиванки

Зараз ви читаєте новину «Від Антарктиди до Конго: українці святкують День вишиванки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути