понеділок, 28 січня 2019 16:58

Вибори-2019: як знайти себе у списках виборців онлайн

Вибори-2019: як знайти себе у списках виборців онлайн
Перевірити себе у списках виборців можна онлайн або на виборчій дільниці. Фото: Politeka

Перевірити наявність свого імені у списку виборців можна на сайті Державного реєстру виборців або ж у приміщенні дільничної виборчої комісії.

Для перевірки онлайн треба зайти на сайті Держреєстру в "Кабінет виборця" та вказати там свої дані. Відеоінструкцію опублікував Третій апеляційний адмінсуд міста Дніпра, передає Українська правда.

На електронну пошту прийде код для отримання підтвердження, чи є особа в Державному реєстрі виборців, а також номер та адреса відповідної виборчої дільниці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В'язниця одразу - Аваков попередив про видачу бюлетенів "лівій" особі

Крім того, як і раніше, можна знайти своє прізвище у вивішених списках у приміщенні дільничної виборчої комісії, до якої виборець належить, або ж прийти з паспортом до відділу ведення Держреєстру виборців за місцем реєстрації.

Іменні запрошення на вибори ДВК повинні надсилати не пізніше 10 днів до дня голосування (не пізніше 3 днів до дати повторного голосування).

Виборець, який не знайшов себе у списках, може звернутися до органу ведення реєстру за місцем проживання.

Українці, які на момент виборів перебуватимуть за кордоном, можуть звертатися до закордонної дипломатичної установи України за місцем свого проживання чи перебування. Там треба буде написати заяву із зазначенням відомостей про себе, а також показати копію документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство.

Виборці з окупованих територій Криму й Донбасу можуть звернутися до будь-якого органу ведення реєстру щодо свого включення до списків.

У випадку включення виборця до реєстру на адресу виборця приходить повідомлення про це.

Також виборець має право тимчасово змінити місце голосування, подавши заяву до органу ведення реєстру з зазначенням дільниці чи адреси, за якою він хоче проголосувати, та документами, які підтверджують необхідність цього.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США назвали нового президента Венесуели

Якщо виборча адреса знаходиться за межами України, але на день голосування такий виборець перебуватиме на її території, заява подається до органу ведення реєстру за бажаною адресою або органу ведення реєстру виборців у Міністерстві закордонних справ України.

Якщо виборець проживає чи перебуває в Україні та має намір голосувати в іншій державі, заява подається до органу ведення реєстру за виборчою адресою заявника або органу ведення реєстру виборців у МЗС.

Якщо виборець проживає чи перебуває за межами Україні та має намір голосувати в іншій іноземній державі, заява подається до органу ведення реєстру виборців у МЗС.

Міністерство закордонних справ не надаватиме громадянам РФ дозволу спостерігати за виборами в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Вибори-2019: як знайти себе у списках виборців онлайн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути