пʼятниця, 09 квітня 2021 07:46

Верховний суд вперше прийняв рішення про законність переходу з УПЦ до ПЦУ

Верховний суд вперше прийняв рішення про законність переходу з УПЦ до ПЦУ
Велика палата ухвалила рішення про законність зміни підпорядкування. Фото: pixabay.com

6 квітня відбулося засідання Верховного суду щодо законності зміни релігійною громадою с. Сутківці, Хмельницької області свого підпорядкування. Йдеться про вихід із юрисдикції Російської православної церкви в Україні, яка іменує себе УПЦ, і переходу до Православної церкви України (ПЦУ).

Велика палата ухвалила рішення про законність такої зміни підпорядкування, повідомили у пресцентрі ПЦУ.

"Найвищою судовою інстанцією вперше, з початку активного процесу переходів релігійних громад України з Російської православної церкви в Україні до ПЦУ, прийнято рішення, яким підтверджено можливість та законність таких переходів. Від початку 2019-го, РПЦвУ ініціювала понад 100 судових процесів у нових для українського судочинства спорах щодо законності зміни релігійними громадами свого підпорядкування. У силу цього до 6 квітня була відсутня позиція найвищої судової інстанції у таких питаннях, наслідком чого стала суперечлива судова практика судів нижчих інстанцій у вирішенні подібних спорів", - прокоментували у ПЦУ, зазначивши ключове значення такого рішення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому католицький Великдень цьогоріч на місяць раніше

23 лютого 2019 року релігійна громада с. Сутківці, Хмельницької області, у зв'язку з утворенням автокефальної Православної Церкви України, провела загальні збори, на яких прийняла рішення перейти з РПЦвУ до ПЦУ. Її настоятель звернувся до суду з позовом, в якому вимагав визнати цей перехід незаконним. Господарський суд Києва у лютому 2020 року ухвалив рішення на користь настоятеля релігійної громади РПЦ в Україні. Рішення залишив без змін і суд апеляційної інстанції.

15 грудня 2018 року відбувся об'єднавчий собор, на якому була створена помісна ПЦУ. Її предстоятелем обрали митрополита Епіфанія із на той час УПЦ Київського патріархату. 6 січня у Стамбулі Епіфанію вручили томос про визнання канонічної автокефалії ПЦУ. 3 лютого відбулася інтронізація Епіфанія.

Зараз ви читаєте новину «Верховний суд вперше прийняв рішення про законність переходу з УПЦ до ПЦУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути