середа, 21 жовтня 2009 19:45

Верховний суд Німеччини дозволив судити Дем"янюка

Верховний суд Німеччини дозволив судити Дем"янюка

Верховний суд Німеччини відхилив запит про заборону судового процесу у справі нацистського злочинця Джона (Івана) Дем"янюка.

89-річного уродженця України звинувачують в причетності до вбивства 27 900 осіб в концтаборі Собібор на території окупованої нацистами Польщі.

За даними слідства, в 1943 році 23-річний Дем"янюк протягом півроку служив наглядачем у складі військ СС в таборі смерті Собібор.

Слідчі, вивчивши документи і свідчення тих, що залишилися в живих свідків, дійшли висновку, що Дем"янюк особисто конвоював привезених в концтабір євреїв, коли їх вели до газових камер.

У середу представник федерального Конституційного суду заявив, що суд відхилив прохання адвоката Дем"янюка Ульріха Буша про заборону судового процесу, який планується розпочати в Мюнхені 30 листопада.

Адвокат також висловив протест проти можливого тюремного ув"язнення свого немолодого підзахисного. Серед причин, які називає захисник, - проблеми із здоров"ям у Дем"янюка.

Раніше адвокат подавав декілька скарг з приводу умов утримання Дем"янюка у в"язниці. Як вважає адвокат, проведення судового процесу над Дем"янюком не відноситься до компетенції Німеччини. Крім того, його вже раніше судили в Ізраїлі, і тоді його було виправдано, зазначав адвокат.

Головним свідком звинувачення є колишній ув"язнений Собібора Томас Блат. Передбачається, що він дасть свої свідчення на процесі.

Як повідомлялося, 12 травня Дем"янюка депортували зі США до Німеччини.

Дем"янюк заперечує звинувачення і наполягає, що потрапив у полон до німців у 1942 році і був у концтаборі в"язнем. Розгляди у його справі продовжуються вже майже 30 років.

Якщо Дем"янюк доживе до закінчення нинішнього розгляду і буде визнаний винуватим за 29-ти тисячами епізодів, термін його ув"язнення складе 435 000 років.

У Німеччині справу Дем"янюка називають останнім із великих судових процесів над нацистськими злочинцями.

За матеріалом NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Верховний суд Німеччини дозволив судити Дем"янюка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути