неділя, 15 квітня 2012 19:50

Спецтема: Великдень

Велетенська писанка, військовий оркестр та народні пісні - у Києві святкували Великдень
25

Диригент військового оркестру під час репетиції
Фото: Фото: Євгеній Жаровський
"Нарада" військового оркестру перед виступом
Киян вітали з Великоднем за допомогою такого несмаку
Репетиція військового оркестру
Військовий оркестр йде Хрещатиком

Сьогодні у Києві святкували Великдень: під дощем грав військовий оркестр, співали народних пісень і показали велетенську писанку.

Почалися святкові заходи о 13-й годині на майданчику перед будівлею Київської міської державної адміністрації. Попри невеликий але невщухний дощ подивитися на дійство прийшли більше сотні людей. Стояли в капюшонах та під парасольками. Дехто взагалі не зважав на погодні примхи та вмивався дощем.

"У Великдень це як свята вода", - пояснив літній чоловік, витираючи мокре обличчя руками.

Невдовзі військовий оркестр пішов урочистим маршем по Хрещатику від будівлі КМДА до Майдану Незалежності. Там зупинився і, зігравши кілька мелодій, повернувся до відправного пункту. Увесь цей час за оркестром йшли люди, фотографуючи військових.

Тим часом під Міськдержадміністрацією визначали найкращих знавців великодніх традицій. Ведуча ставила запитання, а тих, хто давав правильні відповіді, запрошувала на імпровізовану сцену для іншого конкурсу. Не обійшлося і без казусів.

"Хто знає, з чого ще роблять фарбу для крашанок, крім лушпиння луку та соків з овочів та фруктів?" - запитала ведуча.

"З листя бананів!" - вигукнула з натовпу дитина.

Коли нарешті переможці цього конкурсу були визначені, на них чекало ще одне випробування. Почалася гра "Бубен": люди стали у півколо і, доки лунала музика, передавали один одному бубен. У кого він опинявся в руках, коли музика припинялася, мав вийти до центру та станцювати. Якщо глядачам подобалося, "танцюриста" нагороджували призом - крашанкою або паскою.

Коли черга дійшла до хлопчика років 12, ведуча запитала: "Чи ходила твоя родина до церкви, чи святили яйця та паски?". Той відповів, що ні.

"А чим же ви займалися?" - продовжувала жінка.

"Пили вино", - сказав хлопчик.

Натовп зайшовся сміхом.

Після конкурсу, у якому, до речі, всі учасники отримали призи, гурт "Козацькі забави" представив свою Великодню програму, заспівавши українських народних пісень.

Близько 14-ї години на майданчик перед Міськдержадміністрацією підводою, у яку були запряжені два коні, вивезли велетенську писанку. Вона має 4 метри заввишки та 3 у найбільшому діаметрі. Її розписом займалася з писанкарка Оксана Білоус разом з київськими художниками.

На писанку нанесли властиві Київщині орнаменти. Щоби їх не розмив дощ, було застосовано водостійкі автомобільні фарби. Художники кажуть, що робили це безплатно. Однак пластмасова основа під яйце коштувала 29 тис. грн. У рамках Всеукраїнського фестивалю писанок Україною подорожують кілька таких витворів.

Організатори свята разом з лідером гурту "ВВ" Олегом Скрипкою перерізали символічну білу стрічку на "диво-писанці". Після закінчення презентації її тією ж підводою перевезли до скверу біля театру імені Івана Франка. За допомогою десятка чоловіків писанку зняли з підводи та встановили на спеціальну підставку в сквері.

Там проходив фестиваль "Писанковий рай". На деревах були розвішані понад 20 тис. писанок. Сквер прикрашали протягом двох тижнів.

"І що, невже "вандали" не зривають писанки з дерев?" - поцікавився Скрипка в одного з організаторів.

"Уявляєте, ні", - гордо відповів в той.

Сквер майже повністю був заповнений людьми. Кілька хвилин погуляв ним і позафракційний народний депутат Олег Ляшко, охоче фотографуючись з дівчатами.

Зараз ви читаєте новину «Велетенська писанка, військовий оркестр та народні пісні - у Києві святкували Великдень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути