четвер, 12 листопада 2009 11:28

Вакцина проти "свинячого" грипу з"явиться в Україні наприкінці року

Вакцина проти "свинячого" грипу з"явиться в Україні наприкінці року

Вакцина проти грипу А(Н1N1) може з"явитися в Україні в необхідній кількості наприкінці 2009 р. або на початку 2010 р. Про це повідомила в ефірі телеканалу ТВі заступник головного державного санітарного лікаря України Людмила Мухарська. Вона уточнила, що на сьогодні у світі є певний дефіцит вакцини, як проти пандемічного, так і проти сезонного грипу, оскільки попит на неї значно зріс після оголошення Всесвітньою організацією охорони здоров"я про пандемію. Мухарська додала, що на реєстрації в Україні зараз перебуває дві вакцини - канадська та російська. "В Європі зареєстровано три вакцини, можливо, вони подадуть на реєстрацію в Україні", - сказала заступник головного санітарного лікаря.

Мухарська наголосила, що проводити вакцинацію не пізно. "Ми говоримо про пандемію, пандемія - це не на один місяць, не на два місяці, а на рік-півтора", - сказала вона. Лікар додала, що ця вакцина буде актуальною як зараз, так і весною, коли прогнозується друга хвиля епідемії, та наступної осені, коли може бути третя хвиля.

Що стосується особливостей епідемії грипу та ГРЗ в Україні в поточному році, то Мухарська відзначила стрімке зростання рівня захворюваності, коли за кілька днів кількість хворих збільшувалася у геометричній прогресії. За її словами, у минулі роки фіксувалося приблизно по 25 тис. нових випадків за добу, а зараз - по 100-112 тис. На вихідні ситуація покращилася, але частково за рахунок того, що пацієнти менше зверталися до лікарів, і тому кількість хворих фіксувалася на рівні 35 тис. щодоби, а у понеділок вже було 60 тис. нових випадків грипу, у вівторок - 70 тис., констатувала Мухарська. "Це говорить про те, що в Україні циркулює вірус, до якого населення не має імунітету, оскільки до сезонних вірусів в українців є певний імунітет", - сказала лікар. Водночас вона зазначила, що вакцинація проти грипу не буде обов"язковою. "Ми знаємо про противакцинальні настрої", - сказала заступник головного санітарного лікаря і підкреслила, що медики будуть проводити роз"яснювальну роботу серед населення, особливо серед груп ризику, передає РБК-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Вакцина проти "свинячого" грипу з"явиться в Україні наприкінці року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути