четвер, 20 грудня 2007 17:44

У Windows Vista включений шпигунський модуль

У новітню версію операційної системи Windows Vista, в її перший пакет оновлень, буде включений генератор псевдовипадкових чисел з дивним алгоритмом. На думку деяких експертів, даний модуль стандартизований по вказівці спецслужб США і має "чорні двері", що дозволяють "зацікавленим особам" діставати доступ до цінної інформації користувача.

Алгоритм під кодовою назвою Dual_EC_DRBG увійшов, як опція в пакет оновлення Service Pack 1 операційної системи Windows Vista. За умовчанням в Vista SP1 використовується інший алгоритм - CTR_DBG, заснований на AES. Реліз-кандидат пакету доступний для завантаження вже декілька днів.

Про свої підозри відносно Dual_EC_DRBG раніше заявляли декілька криптоаналітиків. Відомий експерт по безпеці Брюс Шнейер указував на те, що спецслужби США безпосередньо залучені у встановлення криптографічних стандартів країни. За його словами, саме Агентство національної безпеки запропонувало зробити Dual_EC_DRBG національним стандартом, не дивлячись на його низьку продуктивність, що і було реалізовано американським Національним інститутом стандартів і технологій.

Псевдовипадкові числа використовуються в операційних системах для створення ключів шифрування, паролів, векторів ініціалізації, ідентифікаторів різних об"єктів і процесів в системі і той, хто контролює псевдовипадкові числа, контролює всю систему безпеки, і всю систему в цілому, включаючи файли з цінною інформацією, операції інтернет-торгівлі, доступу до банківських рахунків, а також електронну пошту і інші приватні сервіси, повідомляє Cnews.

Зараз ви читаєте новину «У Windows Vista включений шпигунський модуль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути