вівторок, 13 вересня 2022 13:18

Спецтема: Війна Росії проти України

В Умані готуються до святкування Рош-Гашана в умовах війни

В Умані готуються до святкування Рош-Гашана в умовах війни
Цього року хасидам рекомендують не їхати до Умані. Фото: Громадське

В Умані на Черкащині підготували 21 укриття для святкування єврейського Нового року Рош-Гашана.

Свято припадає на неділю, 25 вересня. Про підготовку укриттів повідомив голова обласної військової адміністрації Ігор Табурець у телемарафоні "Єдині новини" 13 вересня, передає Gazeta.ua.

"В Умані маємо 21 найпростіше укриття, які переобладнані із підвалів. Біля самого місця святкувань є спеціальне укриття на 2–2,5 тисячі осіб", – сказав Табурець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Треба масова мобілізація, а не тусовки" – військовий інструктор з Ізраїлю Денис Десятник

За його словами, з 19 по 30 вересня в Умані діятиме посилений режим безпеки. Його забезпечуватимуть поліція, Національна гвардія, територіальна оборона, Служба безпеки України, Державна служба з надзвичайних ситуацій.

На цьогорічні святкування в Умані очікують 10–12 тис. паломників-хасидів. В минулі роки на святкування приїздили від 30 до 40 тис. прочан-хасидів.

26 серпня Служба безпеки України та Національна поліція випустили звернення до єврейських паломників. Хасидів закликали утриматися від відвідування Умані у зв'язку з ризиком, який несе напад Росії та бойові дії. Міністерство закордонних справ України також закликало хасидів цього року не їхати до Умані.

Попри заклики, до Умані почали масово з'їжджатися паломники-хасиди на святкування. Війна ніяк не вплинула на рішення багатьох з них відвідати Україну. Можливо, не приїдуть літні люди, жінки та діти, а ось молоді люди та люди середнього віку не відмовляться від поїздки.

Рош-Гашана – свято початку нового року для всіх, хто сповідує іудаїзм. Відзначають наприкінці вересня. Хасиди вважають особливою благодаттю зустріти єврейський Новий рік поряд із могилою свого праведника, яка розташована в Умані. Згідно з їхньою вірою, тоді майбутній рік для них пройде особливо вдало.

Зараз ви читаєте новину «В Умані готуються до святкування Рош-Гашана в умовах війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути