неділя, 23 лютого 2020 18:00

В Україні вшанували пам'ять жертв депортації чеченців та інгушів

Автор: radiosvoboda.org
 

23 лютого в Запоріжжі пройшов захід із нагоди річниці депортації радянською владою чеченців та інгушів.

У межах заходу презентували портрет "козака" авторства Петра Захарова-Чеченця –єдиного в XIX столітті професійного художника чеченського походження. Як наслідок радянської політики щодо чеченців, ім'я цього митця не згадували, картини його приписували іншим майстрам, повідомляє Радіо Свобода.

"На картині зображений козак-чорноморець, але насправді, це якийсь грузинський князь, аристократ, який намальований у стилі козака-чорноморця. Ця картина була спочатку у Третяківці, потім – у Ленінграді, а у 30-х роках потрапила у Ворошиловград, сучасний Луганськ", – розповів Зайцев.

Автор: radiosvoboda.org
  Портрет «козака» авторства Петра Захарова-Чеченця
Портрет «козака» авторства Петра Захарова-Чеченця

На представленій роботі Захарова немає авторського підпису. Припускають, що його було відрізано з нижньою частиною полотна. Встановити автора вдалося завдяки спільним зусиллям музеєзнавців.

Заходи з нагоди річниці депортації чеченців та інгушів, а також пам'яті жертв репресій кримських татар відбулися у Дніпрі. Зокрема, місцевий Музеї Голокосту представив мінівиставку до Дня пам'яті жертв радянської депортації чеченського та інгушського народів і кінохроніку тих подій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи несуть відповідальність громадяни СРСР за те, що добровільно жили в тій країні - Дробович

"23 лютого розпочалась масштабна ганебна операція військ НКВС під назвою "Чечевиця" – коли треба було впродовж кількох днів виселити цілий народ. Порахувати важко, але ми говоримо, що це приблизно 600 тисяч. Чверть народу загинула під час депортації і в перший рік. Після, в травні 1944-го, розпочалась депортація кримськотатарського народу", – розповіла історик Світлана Каюк.

У межах заходу було переглянуто документальний фільм про Номана Челебіджіхана. Пам'ять загиблих вшанували молитвою за мусульманською традицією.

З 23 лютого по 9 березня 1944 року майже всі представники інгушів та чеченців були силою виселені до Середньої Азії під приводом нібито їхньої співпраці з нацистською Німеччиною. За оцінками істориків, це близько 650 тисяч людей. Частину людей – переважно літніх, жінок та дітей з високогірних районів – знищили на місці. Чечено-Інгушетію, як автономну республіку, у складі РФСР ліквідували. Близько половини депортованих загинули в дорозі й через суворі умови життя на місці примусового поселення. 1957 року тим, хто вижив, дозволили повернутися на Батьківщину. Чечено-Інгушську автономну радянську республіку було поновлено у складі РФСР.

Зараз ви читаєте новину «В Україні вшанували пам'ять жертв депортації чеченців та інгушів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути