пʼятниця, 03 жовтня 2008 17:39

В Україні стартує фестиваль козацьких бойових мистецтв

З 9 по 14 жовтня у Запоріжжі проходитиме ХІІ Міжнародний фестиваль козацьких бойових і традиційних мистецтв "Спас на Хортиці" ім Анатолія Єрмака. Про це сьогодні на прес-конференції повідомив голова організаційного комітету фестивалю, його президент Олександр Притула.

"За звичаєм, фестиваль припадає на середину осені, бо 14 жовтня відзначається День Покрови Божої Матері, покровительки Запорозького козацтва, День українського козацтва та День міста Запоріжжя", - сказав Притула, однак з цього року, додав він, формат був змінений.

Так, неофіційне відкриття відбулося 28 вересня в селищі Старі Кодаки Дніпропетровської області, де вперше був організований бій "лава на лаву", коли близько 40 чоловіків мірялися силами у традиційному українському змаганні. Такий самий "бій" як центральне дійство, за словами Притули, заплановано і на Хортиці, але, зауважив він, це не травматичний бій чи "мордобій" – усе відбувається за правилами.

Зокрема, пояснив голова оргкомітету, бити дозволяється лише у груди, а мета протистояння – відтіснити лаву суперника за накреслену на землі лінію. У цій боротьбі, наголосив він, радше гартується психіка бійця, а не його фізична сила, оскільки головним є відчуття плеча товариша, що було притаманне нашим предкам.

"Наша мета – відродження прадавніх українських традицій, прищеплення їх молоді і вшанування козаків, переможців, а не тих, кого перемогли, побили і поставили на коліна", - наголосив Притула. Він наголосив, що традиційна українська боротьба - це не просто рухи і прийоми, а й обов"язково національні пісні та одяг, тому до програми фестивалю включено фотовиставку "Спас – звичай козацьких родів" і концерт "Покровські дзвони Хортицького Спасу". За словами організаторів, інтерес до "Спасу на Хортиці" з кожним роком зростає, а масштаби його збільшуються. На цьогорічному фестивалі очікують близько 600 учасників з України, Росії та Білорусі, а також понад 2 тисячі гостей з різних країн, повідомляє УНІАН

Зараз ви читаєте новину «В Україні стартує фестиваль козацьких бойових мистецтв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути