четвер, 11 квітня 2019 18:47

В Україні може з'явитися нове державне свято

  Володимир В'ятрович: комуністи намагалися знищити людей за їхні переконання.
Володимир В'ятрович: комуністи намагалися знищити людей за їхні переконання.

Невдовзі національний календар державних свят в Україні поповниться Днем свободи совісті та віросповідання. Його запровадження ініціювала Всеукраїнська Рада релігійних об'єднань за сприяння Українського інституту національної памʼяті.

Про це каже голова інституту Володимир В'ятрович, передає Укрінформ.

"Комуністичний режим провадив репресивну політику проти українців. Репресії не обмежувалися тільки національним чи соціальним чинниками — був ще й чинник релігійний, їх намагалися знищити за їхні віросповідання. Жертвами ставали фактично всі віросповідання — мова про Українську православну церкву, Українську греко-католицьку церкву, мова йде про протестантів, іудеїв, мусульман... Одним з інструментів формування національної пам'яті є створення державного календаря - календаря важливих дат, свят, які відзначаються на державному рівні... Через це, коли представники Всеукраїнської Ради релігійних об'єднань запропонували запровадити окремий день для вшанування тих, хто стали жертвами за релігійною ознакою, ми це підтримали", - сказав В'ятрович.

Він додав, що ці люди або їх наступники врешті-решт перемогли, коли здобули українську незалежну державу, де свобода совісті є невід'ємним елементом її функціонування.

"Через це виникла ідея говорити про День свободи совісті — щоб водночас згадувати та показувати їхню перемогу і важливість для держави цієї, однієї з базових демократичних свобод... І сподіваюсь, що після подальшої суспільної дискусії щодо визначення конкретної дати, незабаром в Україні відзначатиметься такий важливий день", - підкреслив В'ятрович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пастора судитимуть за фальшиве воскресіння мертвого

Вiце-президент Української асоціації релігієзнавців Людмила Филипович наголосила, що запровадження такого дня є надзвичайно актуальним.

"Маємо ситуацію, коли життя всього світу, релігійне життя лише тільки плюралізується — тобто буде збільшуватися кількість релігійних напрямів і релігійних організацій. І в Україні вже нараховується близько 37 тисяч релігійних організацій... Якщо ми зараз з вами ще раз не підкреслимо важливість свобод у сфері віросповідання і в сфері свободи совісті, то у нас буде величезна небезпека втратити ту ситуацію, яку ми поки що маємо можливість утримувати", - сказала вона.

17 учасників молитовного марафону пройшли через полон, четверо — через розстріл. Про це розповів пастор протестантської церкви у Донецьку 43-річний Сергій Косяк.

Зараз ви читаєте новину «В Україні може з'явитися нове державне свято». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути