пʼятниця, 18 грудня 2009 13:23

В Україні кількість безробітних досягла 3 млн осіб - профспілки

В Україні кількість безробітних досягла 3 млн осіб - профспілки

Гірші прогнози Національного форуму профспілок щодо зростання безробіття в Україні підтвердилися - більше 3 млн громадян сьогодні не мають роботи.

Про це заявив голова НФПУ Мирослав Якибчук, коментуючи нинішню ситуацію на ринку праці.

За його словами, навіть офіційна статистика, яка останні 8 місяців намагалася показати зниження рівня безробіття, тепер відображає тенденції, про які заявляли профспілки ще на початку осені.

"У вересні ми прогнозували, що до кінця року кількість безробітних у країні збільшиться на півмільйона людина і, в цілому, перевалить за три мільйони. Наш моніторинг показує, що ми не помилилися, - упевнений Якибчук. - Побічно це підтверджують і дані Державної служби зайнятості, яка повідомила про зростання кількості незайнятих громадян, які знаходяться на обліку, на 10,4 тис. Осіб у листопаді".

За словами Якибчука, більшість безробітних не реєструються в службі зайнятості, тому дані служби потрібно умножати в рази, щоб отримати реальні масштаби зростання безробіття.

"Крім того, заяви служби про те, що зростання безробіття - сезонне явище, не відповідають дійсності. Масові звільнення відбуваються саме в тих галузях економіки, де помітний спад виробництва, а також в бюджетній сфері - в медицині і освіті", - вважає Якибчук.

На його думку, служба зайнятості часто недбало відноситься до своїх обов"язків. До НФПУ звертаються сотні безробітних зі скаргами на її діяльність. Серед іншого почастішали пропозиції роботи реалізатором - коли безробітному, що реєструється, пропонують продавати продукцію, яку він повинен спочатку за свої ж гроші купити. При цьому, згідно з законом, після трьох пропозицій роботи, від яких безробітний відмовився, він знімається з обліку і не має права на виплати.

"Ми звертатимемося до уряду і правоохоронних органів з приводу неякісної роботи структур служби занятості", - підкреслив профспілковий лідер.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «В Україні кількість безробітних досягла 3 млн осіб - профспілки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути