Ексклюзиви
пʼятниця, 17 січня 2020 16:15

В Україні діє новий закон про освіту: що змінилося
5

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про повну загальну середню освіту у другому читанні. "За" проголосувало 327 депутатів.

Gazeta.ua пропонує розібратися, що саме зміниться в освіті та чи будуть нововедення на користь українцям.

Автор: news.voxball.com
  Рада ухвалила новий закон про освіту
Рада ухвалила новий закон про освіту

ЩО ЗМІНИТЬСЯ ДЛЯ УЧНІВ

Гарантії рівного доступу до освіти

Закон гарантує зарахування дітей до початкової школи без жодних конкурсів, при цьому заклад має бути територіально доступним для дітей незалежно від їхнього соціального статусу чи місця народження.

Також документом передбачена інклюзивність - тобто можливість дітям з особливими освітніми потребами навчатись у звичайних школах за власною освітньою траєкторією.

Діти на тривалому стаціонарному лікуванні можуть здобувати освіту в медзакладах.

Індивідуальна освітня траєкторія

Цей механізм дає можливість кожному учню гнучко та з урахуванням власних потреб і талантів будувати своє навчання. Це важливо передусім для дітей з особливими освітніми потребами й тих учнів, що додатково поглиблено навчаються поза школою чи прагнуть навчатись удома.

"Якщо учень відвідує якісь приватні та державні гуртки чи секції, то здобуті там знання можуть зарахувати у школі. Це допоможе розвантажити учня від зайвих домашніх робіт та уроків. При цьому на позашкільних заняттях отримують більш поглиблені знання та можливості стажування за кордоном. Так школяр може замість інформатики обрати ІТ-курси, замість фізики та хімії - наукову студію. Це, вважаю, дуже добрий крок. Проте типова освітня програма залишається основною в школі. При цьому оформлення індивідуального освітнього плану обставлено багатьма застереженнями. Обов'язкових умов зарахування знань із гуртків немає, вказано лише, що учень має на це право" - пояснює Микола Скиба, експерт з освіти Українського інституту майбутнього.

Для роботи за індивідуальною траєкторією учень або його батьки повинні звернутися із заявою до школи. Там створять індивідуальний навчальний план, який писатимуть разом педагоги, батьки та учень, схвалюватиме педрада та затверджуватиме директор.

Автор: dt.ua
  Учні зможуть обрати навчальні курси за здібностями
Учні зможуть обрати навчальні курси за здібностями

Вибір предметів учнями

Закон запроваджує право учнів обирати курси, навчальні предмети (інтегровані курси).

Справедливе оцінювання та вимоги до доброчесності

Закон уперше на законодавчому рівні встановлює право учнів на справедливе, неупереджене, об'єктивне, незалежне, недискримінаційне та доброчесне оцінювання результатів навчання, незалежно від виду та форми здобуття ними освіти.

Додаткові консультації для учнів

Закон уперше відкриває можливість надання учням, які цього потребують, індивідуальних та групових консультацій на базі школи. Їх оплачуватимуть за рахунок держави.

Автор: depo.ua
  Учні зможуть брати безкоштовні індивідуальні уроки
Учні зможуть брати безкоштовні індивідуальні уроки

Права учнівського самоврядування

Закон передбачає:

- чіткі повноваження учнівського самоврядування;

- право на невідкладний прийом керівником закладу освіти;

- право брати участь у засіданнях педагогічної ради з усіх питань, що стосуються організації та реалізації освітнього процесу.

"Раніше школи гралися в це: обирали президента, парламент. Проте вони особливо не впливали на шкільний процес. Тепер керівник самоврядування матиме право на негайний прийом у директора школи, якщо права чи гідність учнів порушують. Вони можуть бути присутніми на педрадах, вносити в порядок денний свої питання. Таким чином школярі отримали свого офіційного представника, який відстоюватиме їхні інтереси. Батьки ж можуть звернутися до Державної служби якості освіти для проведення позапланово перевірки, якщо їхні діти скаржитимуться на погане опалювання взимку чи неякісні продукти в їдальнях. Але попередньо варто звернутися безпосередньо до директора школи" - говорить Микола Скиба.

ЩО ЗМІНИТЬСЯ ДЛЯ ВЧИТЕЛІВ

Реальна педагогічна автономія вчителя у:

- створенні програм;

- розробці власної системи оцінювання та заохочення учня (зі створенням шкали переведення у 12-бальну шкалу);

- підвищення кваліфікації за власним вибором та за кошт держави.

"Це позитивна норма. У вчителя тепер з'явилося більше свободи у виборі методики викладання. Базові програми є, але вони не визначають послідовності тем і способу їх подання. Педагог може навіть розробити власну систему оцінювання та мотивації учнів. Але на кінець навчального року результати повинен перевести в 12-бальну систему. Також нову методику потрібно захистити перед керівництвом школи", - додає Микола Скиба.

Автор: tvoemisto.tv
  Вчитель отримає педагогічну свободу
Вчитель отримає педагогічну свободу

Розмір зарплати вчителя

Документ передбачає більше доплат для вчителів, зокрема від 10% до 20% від зарплати за завідування ресурсними кімнатами, кабінетами інформатики та спортивними залами.

Окрім цього, педагоги зможуть отримувати додаткові доплати, які встановлюватиме засновник закладу.

Інтернатура для молодого вчителя

Перший рік роботи молодий учитель проходитиме педагогічну інтернатуру. Отримає наставника, який консультуватиме молодого фахівця та допомагатиме стати успішним учителем. Наставник отримуватиме додаткову 20% надбавку.

"Мова йде не лише про контроль молодого вчителя. Ставки роблять на те, щоб недосвідченому педагогу було, до кого звернутися за порадою чи допомогою. І він був упевнений, що отримає їх", - уточнює експерт.

Автор: konkurent.in.ua
  Молодий вчитель проходитиме педагогічну інтернатуру
Молодий вчитель проходитиме педагогічну інтернатуру

Вдосконалення професійних навичок

Закон встановлює державні гарантії на підвищення кваліфікації вчителя та передбачає його співфінансування з державного та місцевих бюджетів. Надає можливість підвищувати кваліфікацію у недержавних провайдерів, створення нових центрів професійного розвитку педагогічних працівників.

Документ також визначає категорії вчителів, що мають право на сертифікацію, та права і обов'язки, яких набувають у разі її успішного проходження.

"Підвищити кваліфікацію дозволено у тих провайдерів, яким більше довіряє сам викладач. Це можна зробити за рахунок держави, якщо план відповідного навчання схвалила педагогічна рада. В іншому разі вчитель обирає інші курси або платить сам. Погано лише, що не передбачили ніяких важелів оскарження рішення ради. Вони можуть не розуміти чогось або мати корисливий інтерес. А сам вчитель свою правоту навряд доведе", - каже Скиба.

16 січня Верховна Рада ухвалила Закон "Про повну загальну середню освіту". Закон урегульовує питання доступності та забезпечення рівного доступу дітей до повної загальної середньої освіти.

Зараз ви читаєте новину «В Україні діє новий закон про освіту: що змінилося». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути