пʼятниця, 13 травня 2011 11:53

В Україні 80% невиліковних хворих приречені на страждання

В Україні 80% невиліковних хворих приречені на страждання

В України через складну процедуру отримання наркотичних знеболюючих 80% невиліковних хворих приречені на страждання. Про це йдеться в дослідженні міжнародної організації Human Rights Watch про паліативну допомогу.

За офіційними даними, щороку щонайменше 80 тисяч хворих на рак страждають від сильного болю. Це не рахуючи пацієнтів, які живуть з ВІЛ, туберкульоз та ін.

"Немає підстав, чому люди повинні проводити останні місяці життя в муках. Сильний біль можна вгамувати. Україна всього лише має вдосконалити закони про порядок обігу наркотичних засобів", - говорить старший дослідник з питань охорони здоров'я Human Rights Watch Дідерик Ломан.

Правозахисники вказують у звіті, що в українських лікарнях тимчасове полегшення можна отримати тільки через ін'єкції морфіну і вводити його потрібно не менше шести разів на добу. Ліцензію на зберігання морфіну отримують тільки центральні районні лікарні, куди мешканцям сіл в основному дістатися проблематично. Виправити ситуацію могла б достатня кількість хоспісів, але зараз в країні всього 9 таких стаціонарних установ і 10 паліативних відділень на базі лікарень. Ці заклади розраховані на 650 ліжок при мінімальній потребі у 3000 місць.

Нагадаємо, у доповіді Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), яка була оголошена минулого року на Віденській конференції зі СНІДу, зазначалося, що темпи зараження СНІДом в Україні наразі найвищі в Європі.

Зараз ви читаєте новину «В Україні 80% невиліковних хворих приречені на страждання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути