Ексклюзиви
субота, 16 червня 2012 11:32

В Україні знімуть фільм про сталінські репресії проти кримських татар

В Україні знімуть фільм про сталінські репресії проти кримських татар
Режисер мріє, щоб його фільм побачило якомога більше кримських татар. Фото: ru.tsn.ua

Наприкінці вересня в Криму стартують зйомки художнього фільму "Хайтарма" ("Повернення"), який розповідає про трагічну сторінку з життя кримських татар - сталінської депортації 1944 року.

Про це в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня" розповів режисер і актор Київського театру на Лівому березі Дніпра Ахтем Сейтаблаєв.

"Це буде фільм про трагічну сторінку мого народу - про кримських татар. Сама ж історія буде заснована на долі двічі Героя СРСР, льотчика-винищувача Амет-Хан Султана, який брав участь у визволенні Криму в складі Восьмої повітряної армії. У складі цієї ж армії він звільняв і Севастополь - 9 травня 1944 року. Він отримав короткострокову відпустку, тому що командир полку знав, що він уродженець Алупки... А 18 травня 1944 року о 4 ранку за наказом Сталіна почалася депортація кримських татар за звинуваченням нібито в зраді і співпраці з фашистами", - розповів Сейтаблаєв.

"Усіх кримських татар протягом одного дня депортували з Криму в вагонах для худоби. А в дорозі їх загинуло практично 40%. Хоча за тією ж радянською статистикою всі чоловіки кримськотатарської національності з 18 років служили в рядах Червоної армії і захищали батьківщину. А в цей час їхніх матерів, сестер, дочок, батьків, бабусь і дідусів вантажили у вагони для худоби і депортували в Середню Азію і на Урал. Ось про це і буде фільм", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фільм українських продюсерів переміг на головному фестивалі Росії

За словами режисера, стадія активної підготовки до створення фільму розпочнеться з середини липня, а в кінці вересня почнуться зйомки.

"Робоча назва - "Хайтарма". У перекладі з татарської - "Повернення". Ще ця назва найголовнішого татарського танцю. По композиції це парний танець чоловіки і жінки, в якому і музична, і хореографічна частини мають свої повтори, "рондо". Для мене така назва - стислий зміст тієї чи іншої історії. Мовляв, не тільки погане, але і хороше повертається", - сказав він.

Картину зніматимуть на приватні гроші - у держави ідея про створення такого фільму не знайшла відгуку.

Попередньо, бюджет картини складе близько 2,5 млн доларів. Основні витрати підуть на реконструкцію колишніх подій: це костюми, зброя, техніка, потяги, машини, літаки. Локаціями для зйомок стануть Алупка, Бахчисарайський район, Судак.

"Мрію, щоб фільм побачило якомога більше кримських татар, яких по світу живе чимало", - розповів режисер.

Ахтем Сейтаблаєв працював у Сімферополі як актор і режисер. Великий успіх прийшов до нього в Києві. Після ролі Ромео у виставі за мотивами Шекспіра на сцені Київського театру на Лівому березі Дніпра (за цю роботу актор здобув "Київську Пектораль"). На режисерському рахунку Сейтаблаєва фільми: "Чемпіони з підворіття" (2012), "Темні води" (2011), "Одного разу в Новий рік" (2011), "Осінні квіти" (2009), "Осінні турботи" (2009) , "Операція "Чегевара" (2008), "Фабрика щастя" (2007), "Квартет для двох" (2007).

Зараз ви читаєте новину «В Україні знімуть фільм про сталінські репресії проти кримських татар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

30

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути