Ексклюзиви
вівторок, 08 грудня 2009 09:43

В Україні активізуються ксенофоби і расисти

В Україні активізуються ксенофоби і расисти

Днями у Чернігові відбулися два вуличних марші з ксенофобськими гаслами, а в інтернеті та міських газетах почали з"являтись матеріали "мігрантофобського характеру".

Про це розповів програмний директор Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Тухан Едієв.

Учасники не приховували ворожості до іноземців.

Як каже правозахисник Тухан Едієв, розпалюванню ворожнечі сприяють, не в останню чергу, поширювані пресою міфи про мігрантів, які перебувають у пункті тимчасового тримання іноземців та осіб без громадянства в селі Розсудів на Чернігівщині.

"Подається спотворена картина життя мігрантів, мовляв, ті живуть в гарних умовах, а адміністрація пункту влаштовує їх на роботу в Україні та ЄС; наче на це витрачають чимало державних коштів. Або ж що мігранти приносять незвичні хвороби",- каже правозахисник.

Хоча, зауважує Едієв, у санепідемстанції немає даних про те, що мігрант чи шукач притулку "заніс" в Україну небезпечну хворобу. Кожен, хто потрапляє до пункту, проходить медичне обстеження.

Бійки поміж активістами руху "антифа" та неонацистами стають буденними 

Етичні засади роботи ЗМІ, журналістську відповідальність й професійні стандарти у висвітленні питань міграції та притулку обговорюють у вівторок з журналістами у Чернігові представники ООН та Держкомнацрелігій, правозахисники. Захід присвячують відзначенню Міжнародного дня прав людини.

Едієв переконаний – розповідати місцевим журналістам про те, хто такі насправді мігранти, навіщо вони прибувають і як живуть – потрібно, адже так можна запобігти не лише проявам ворожнечі в ЗМІ, а й у щоденному житті.

Як він каже, на початку року у Чернігові неонацисти напали на біженця з Чечні й нанесли йому тяжкі травми, а бійки поміж активістами руху "антифа" та самими неонацистами стають буденними у місті.

Нещодавно така ж велика бійка сталась між молодими людьми у Харкові, близько п"яти осіб, у тому числі дівчата та неповнолітні, отримали травми й були госпіталізовані.

Тим часом, об"єктами проявів ворожості стають й самі захисники прав людини.

Будівлю Чернігівського громадського комітету захисту прав людини "прикрасили" написом: "Ганьба захисникам мігрантів!".

"Це сталось тоді, як ми розповіли, що надали гуманітарну допомогу – предмети особистої гігієни та одяг до пункту у Розсудові",- каже Едієв.

Самі ж шукачі притулку, додає правозахисник, перебувають по всій Україні у правовому вакуумі, адже зараз немає державного органу, який би мав повноваження давати статус біженця тим, хто його потребує.

За матеріалом Німецька хвиля

Зараз ви читаєте новину «В Україні активізуються ксенофоби і расисти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути