неділя, 25 листопада 2012 09:34

В столиці більше трьох тисяч киян молились за жертв Голодомору
23

Фото: Фото: Сергій Старостенко

У Києві біля Меморіалу пам'яті жертв Голодомору більше трьох тисяч чоловік взяли участь в акції, присвяченій черговій річниці трагедії українського народу. Дві сотні свічок зі стрічками, на яких вказані імена і прізвища людей, які рятували інших від голоду встановили в Меморіалі.

На пагорбі слави організатори розгорнули плакат "Голодомор - геноцид. Пам'ятаємо" та встановили безліч червоних свічок. Панахиду за померлих від голоду відслужили священники Української православної церкви Київського патріархату та Української греко-католицької церкви.

Також в акції взяли участь політики Арсеній Яценюк, Микола Томенко, Олег Тягнибок, громадські діячі Левко Лукяненко, Євген Сверстюк. Вони першимо поставили свічки до меморіалу Пам'яті. Крім цього свічки та хліб поставили і представники від кожної області України та автономної республіки Крим.

Голодомор 1932-1933 штучно організований голод радянською владою  на території УРСР та частини Кубані переважну більшість населення якої становили українці. Викликаний свідомими і цілеспрямованими заходами вищого керівництва Радянського Союзу, розрахованими на придушення українського національно-визвольного руху і фізичного знищення частини українських селя. За дослідженнями американця Джеймса Мейса, доктора історичних наук в університеті Мічигану, Голодомор відповідає загальноприйнятому визначенню геноциду.

У 2006 році Верховна Рада визнала офіційно Голодомор геноцидом українського народу. 13 січня 2010 Апеляційний суд Києва визнав керівників більшовицького тоталітарного режиму винними у геноциді в Україні в 1932-33 роках. 24 країни офіційно визнали Голодомор геноцидом українського народу.

В Україні, день памяті жерт голодоморів та політичних репресій відзначають кожної четвертої суботи листопада.

Зараз ви читаєте новину «В столиці більше трьох тисяч киян молились за жертв Голодомору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути