Ексклюзиви
неділя, 28 грудня 2008 11:59

В Росії вважають, що 2009 рік буде найважчим за останні 9 років російської економіки

Російський бюджет на 2009 рік було розраховано, виходячи з ціни на нафту в 95 дол. за барель.

Про це в ефірі телеканалу "Вести" сказав міністр фінансів Росії Олексій Кудрін, передає УНІАН.

За словами Кудріна, затверджений варіант бюджету на 2009 рік розраховувався, виходячи з прогнозної ціни на нафту в 95 дол. за барель. Міністр нагадав, що при обговоренні бюджету він попереджав, що через падіння цін на енергоносії головний фінансовий документ доведеться серйозно відкоректувати.

Він зазначив, що за попередніми прогнозами дефіцит російського бюджету в 2009 році становитиме 1,5 - 2 трлн. рублів.

Кудрін вважає, що 2009 рік буде "найважчим за останні 9 років російської економіки" і "найважчим для світової економіки у повоєнний час".

Він також сказав, що "в бюджетній сфері нестач коштів для виплати зарплат немає, і бюджетний сектор і цього року, і в наступному - ми особливо за цим прослідкуємо - всім бюджетникам виплачуватиме зарплату вчасно", - заявив міністр.

За його словами, інфляція в Росії зберігається на високому рівні, понад 13%. "Ми проходимо кризовий період", - констатував Кудрін. Проте, "ми чекаємо, що до середини наступного року зуміємо загальмувати інфляцію", продовжив віце-прем`єр, але уточнив, що таке "гальмування" можливе лише в тому разі, якщо ціна на нафту становитиме близько 50 дол. за барель. Якщо ж ціна на нафту буде 30 дол., "то інфляція зможе дійти до 15%, а курс рубля зміниться, але неістотно".

Керівник Мінфіну відмовився уточнити, який за таких умов може бути курс рубля до долара, але сказав, що про цифри "40-50 рублів за долар" не йдеться. "У нас є такий запас міцності, який дозволить пройти і 30 дол. за барель, і 20 дол. за барель", - запевнив Кудрін.

Раніше помічник президента РФ Аркадій Дворкович також заявляв, що бюджет Росії в 2009 році вперше за останні 10 років стане дефіцитним - від 3-х до 5-ти відсотків ВВП, тому Москві доведеться робити зовнішні запозичення.

Російська нафта "Urals" зараз коштує 32 дол. за барель.

Зараз ви читаєте новину «В Росії вважають, що 2009 рік буде найважчим за останні 9 років російської економіки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути