Ексклюзиви
четвер, 09 червня 2022 09:42

Спецтема: Війна Росії проти України

В ООН визначили ключові проблеми з розблокування українських портів

В ООН визначили ключові проблеми з розблокування українських портів
Кремль заперечує свою відповідальність за зрив поставок і звинувачує Україну у відмові знешкодити міни у Чорному морі. Фото: pixabay.com

В ООН вважають, що знешкодження морських мін біля ключових українських портів може зайняти місяці.

Російські кораблі заблокували доступ України до Чорного моря, фактично зупинивши морський експорт основних харчових продуктів, від зерна до курятини, і посиливши глобальну продовольчу кризу. Про це пише Bloomberg з посиланням на спеціального радника з морської безпеки Міжнародної морської організації Пітера Адамса.

"Навіть якщо порти захочуть відкрити завтра, знадобиться деякий час, перш ніж кораблі зможуть увійти або вийти. На повне знешкодження морських мін в портових районах піде декілька місяців", - заявив Адамс.

На північному заході Чорного моря поблизу України припинили роботу торгові судна. Близько 450 іноземних моряків залишаються на більш як 80 суднах в українських портах. Третина - з Філіппін, значна кількість - з Туреччини, Сирії та Азербайджану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розблокування портів України: Туреччина має умову

"Кремль заперечує свою відповідальність за зрив поставок і обвинувачує Україну у відмові знешкодити міни, які захищають її гавані від можливих атак Росії. Спроби знову відкрити порти зазнають невдачі, і немає жодних ознак прогресу в зусиллях Туреччини з посередництва в угоді", - пише видання.

У березні було виявлено три вільно плаваючі міни: дві біля берегів Туреччини та одна в Румунії. Вартість фрахту і страховки різко зросла, адже після російського вторгнення постраждало кілька торгових суден. Деякі судноплавні компанії досі вважають за краще не заходити в Чорне море.

"Водночас більша частина Чорного моря повернулася майже до нормального рівня судноплавства, за винятком північного заходу та Азовського моря, де в основному працюють російські кораблі", - додав Адамс.

Президент України Володимир Зеленський назвав блокування російськими терористами українських портів загрозою для світу. За його словами, Україна не допустить кораблі РФ у свої порти, зокрема, для вивезення зерна. Водночас наша держава готова виконувати експортні зобов'язання на 100%.

Зараз ви читаєте новину «В ООН визначили ключові проблеми з розблокування українських портів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути