вівторок, 07 червня 2022 17:37

Спецтема: Війна Росії проти України

"Це світова загроза" - Зеленський озвучив схему розблокування українських портів

"Це світова загроза" - Зеленський озвучив схему розблокування українських портів
Володимир Зеленський розповів про коридори для експорту українського зерна. Фото: East News

Президент України Володимир Зеленський назвав блокування російськими терористами українських портів загрозою для світу.

Це спричинить продовольчу кризу, яка, зокрема, зачепить Європу. Про це він сказав на конференції FT's Global Boardroom 7 червня, передає Financial Times.

За його словами, Україна не допустить кораблі РФ у свої порти, зокрема, для вивезення зерна. Водночас наша держава готова виконувати експортні зобов'язання на 100%.

"Схема дуже проста, яка була запропонована нами, схема безпечного морського коридору, яким зможуть пройти кораблі будь-якої держави-партнерів, але не Російської Федерації, тому що їм ми не довіряємо, у нас з ними конкретна війна. Ось про це ми можемо домовлятись з країнами, які готові гарантувати нам цю безпеку", - наголосив Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Зеленського назвали три кроки для запобігання продовольчій кризі

Він додав, що перед Росією постане питання поваги до міжнародних законів, щоб вона не атакувала кораблі інших держав або флот під прапорами ООН. Також президент зазначив, що з країною-агресоркою домовленостей бути не може.

Крім того, Зеленський розповів про загрози та наслідки блокування українських портів.

"Це загроза світова. Є тільки одна загроза цій ситуації – це Російська Федерація, але тут немає ніяких діалогів. Продовольча криза конкретно загрожує Африці, країнам Азії та деяким країнам Європи, хоча в меншому ступені. Але тим не менше потім вона може призвести до голоду в Африці та міграційної загрози щодо європейських країн. Тобто наслідки можуть бути страшні", - підкреслив глава держави.

Російські окупанти четвертий місяць блокують український експорт. 22 млн т зернових лежать у сховищах, Україна не може відправити їх на світовий ринок.

Однак Росія та Туреччина попередньо домовились про розблокування постачання українського зерна через Чорне море. Але вони не погоджували це з Україною. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган запропонував допомогти з розмінуванням морського узбережжя біля Одеси та супроводжувати українські судна із зерном.

Зараз ви читаєте новину «"Це світова загроза" - Зеленський озвучив схему розблокування українських портів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути