пʼятниця, 05 вересня 2008 10:15

У Новобогданівці закінчуються роботи з ліквідації боєприпасів

Вибухи на військовій базі у Лозовій, на Харківщині завдали чималих матеріальних і моральних збитків. І нагадали про інший небезпечний об"єкт: військові склади у Новобогданівці, що тричі вибухали за попередні 5 років. Тоді загинули троє людей, ще дев"ятьох було поранено. Нині еменесники твердять - за три місяці про небезпечні новобогданівські склади можна буде назавжди забути. Більша частина бази рекультивована. Роботи з ліквідації боєприпасів завершують - на технічній території не лишилося снарядів.

До кінця року із землі на новобогданівських артскладах вилучать і знищать останні триста тонн боєприпасів. Нині групи піротехніків з металошукачами зачищають від осколків військовий об"єкт. Землю сканують до шести метрів вглиб, демонтують сховища, дороги та залізничну колію. В спеціальних котлованах з курганним насипом снаряди підривають тричі на тиждень.

145 гектарів військового об"єкта передадуть в громадське користування. Втім, користь від землі фермери навряд чи отримають. Родючий шар ґрунту знищений.

Гіркий досвід Новобогданівки не став уроком для військових. Минулого тижня через пожежу вибухнули снаряди на військовій базі у Лозовій. Якби територію бази зрошували, а траву викосили – надзвичайної ситуації не сталося б.

Недбальство та застаріла пожежна техніка в армії не дозволяють убезпечити артсклади – переконують в МНС і обласній владі.

Новобогданівка вибухала тричі за останні п"ять років. Пожежа тоді знищила шістдесят тисяч тонн боєприпасів. Ракети та уламки розліталися на кілька кілометрів. Тож лишається небезпека натрапити на снаряд, міну чи ракету під час польових робіт, повідомляє ICTV

Зараз ви читаєте новину «У Новобогданівці закінчуються роботи з ліквідації боєприпасів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути