субота, 11 липня 2020 01:41

У НБУ назвали причини уповільнення зростання цін

У НБУ назвали причини уповільнення зростання цін
Продовжував дешевшати газ для населення. Фото: Reuters

Ріст цін в Україні у червні стримували слабкий внутрішній попит, сприятлива ситуація на валютному ринку і відносно низькі ціни на енергоресурси.

Про це повідомляється у коментарі Національного банку України, який опубліковали у п'ятницю, 10 липня.

Як зазначає НБУ, темпи зниження цін на непродовольчі товари були майже на рівні попереднього місяця. Так, підвищення цін на фармацевтичну продукцію, товари особистого догляду, товари непершої необхідності та сповільнилося. Водночас, вартість таких продуктів як кава, яловичина, яйця та оливкова олія зросла у порівнянні з червнем 2019 року. Помірно зросли ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби.

Вартість медпослуг також підвищилася. Це відбулося через збільшення попиту на фоні збільшення захворюваності коронавірусом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як за тиждень змінилися ціни на АЗС

Водночас, у зв'язку з слабким попитом сповільнилося зростання цін на фінансові і нотаріальні послуги, послуги страхування, оренди житла, а також кафе, барів, ресторанів. При цьому, вартість секторів, діяльність яких обмежили через карантин (санаторії, бази відпочинку, виші), залишилися на рівні березня.

Газ для населення продовжував дешевшати. Це пояснюється урахуванням в тарифах більш низьких цін як на світовому, так і внутрішньому ринках.

Внаслідок падіння цін на паливо в попередні періоди зменшилися темпи зростання тарифів на проїзд в залізничному і автомобільному транспорті.

У червні ціни на споживчі товари уповільнили зростання, порівняно з попередніми місяцями. У травні ціни піднялись на 0,3%, у квітні та березні - на 0,8%.

Зараз ви читаєте новину «У НБУ назвали причини уповільнення зростання цін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути