вівторок, 27 березня 2012 14:44

У Китаї смертна кара передбачена за корупцію та наркоторгівлю

У Китаї смертна кара передбачена за корупцію та наркоторгівлю
Комуністи вимагають повернення смертної кари. Фото: vkurse.ua

У 2011 році по всьому світу було страчено не менше 676 осіб, йдеться в щорічному звіті правозахисної організації Amnesty International.

Окрема група країн застосовувала смертну кару в 2011 році з загрозливою частотою, наголошується в опублікованій доповіді організації. Китай продовжує страчувати тисячі людей, а в Ірані, Іраку та Саудівської Аравії відзначено різке збільшення числа страт. У списку головних "катів" в черговий раз фігурують КНДР, Саудівська Аравія, Сомалі, США і Ємен.

Правозахисники відзначають скорочення числа смертних страт в Лівані, Палестинської автономії та Тунісі. В Японії вперше за 19 років не стратили жодної ув'язненого.

Скільки людей було страчено в Китаї - невідомо. У минулому році Китай скасував найвищу міру покарання за 13 злочинів, одночасно поповнивши цей список як мінімум двома злочинами. Страчують за незаконну торгівлю наркотиками та злочини, пов'язані з корупцією.

За інформацією Amnesty International, Іран займає друге місце за передбачуваним числом страт. У 2011 році офіційні джерела підтвердили там 360 виконань вироку про вищу міру покарання. Серед страчених було не менше трьох осіб, які не досягли 18-річного віку, що заборонено нормами міжнародного права.

Число страт у Саудівській Аравії збільшилося більш ніж в три рази: в 2011 році були страчені не менше 82 осіб, тоді як в 2010 - 27.

Більшість з 68 осіб, засуджених до найвищої міри в Іраку в 2011 році, звинувачувалися в участі в незаконних бандформуваннях.

США залишаються єдиною країною, що входить в "велику вісімку" і застосовує смертну кару. Проте під тиском громадськості число летальних ін'єкцій там скоротилося, а штат Іллінойс став 16-м штатом, де вища міра заборонена. У 2011 році в США було страчено 43 людини.

Що стосується Європи, то після скасування 1 січня 2012 смертної кари в Латвії - держава стала 97-ою у світі, що відмовилася від вищої міри покарання, - такі вироки виконуються тільки в Республіці Білорусь. У Білорусі - разом з Китаєм, Монголією та В'єтнамом - відомості, що стосуються приведення у виконання вироків до вищої міри покарання лишаються засекреченими.

Нагадаємо, парламентська фракція Комуністичної партії України пропонує розглянути у Верховній Раді законопроект про введення смертної кари в Україні.

Зараз ви читаєте новину «У Китаї смертна кара передбачена за корупцію та наркоторгівлю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути