неділя, 13 січня 2013 18:50

В Італії вшанували пам'ять загиблих під час аварії лайнера "Costa Concordia"
5

Фото: Фото: Reuters

В Італії, на острові Джильо, сьогодні, 13 січня, відбулися заходи в пам'ять про загиблих під час аварії лайнера "Costa Concordia", який рівно рік тому затонув біля берегів острова.

Кілька тисяч людей - родичі загиблих, пасажири рейсу, рятувальники і журналісти - взяли участь у церемонії.

Гігантський круїзний корабель затонув у Тірренському морі біля узбережжя італійської області Тоскана в ніч на 14 січня. У момент трагедії на борту перебували понад 4,2 тисячі осіб, у тому числі і 30 українців. Жертвами катастрофи стали 32 людини, двоє з яких до цих пір вважаються зниклими безвісті.

Пам'ятні заходи розпочалися о 10 ранку за місцевим часом з довгих гудків поромів, які таким чином сигналізували про повернення в море шматка рифу, відірваного лайнером у січні минулого року. Зіткнення з ним стало фатальним для "Costa Concordia".

Після цієї церемонії в одній з місцевих церков почалася меса, а вдень на пірсі - відкриття меморіальної дошки в пам'ять про жертв трагедії. Увечері - в годину трагедії - на воду будуть спущені запалені свічки.

Крім заходів, які заплановані на Джильо, в неділю на всіх офісних будівлях та судах компанії-судновласника затонулого судна "Costa Concordia" приспущені прапори.

Місцеві жителі вже звикли до виду лежачого на боці лайнера на рифах біля узбережжя. Поруч була побудована велика платформа, на якій працюють і живуть 400 фахівців, що готують судно до евакуації. Темпи робіт відстають від графіка, а це означає, що і прийдешній курортний сезон остров'яни проведуть з лайнером, що "прикрашає" вид на підході до порту.

Раніше міністр громадської безпеки Італії Франко Габріелла повідомив, що лайнер "Costa Concordia" буде видалений з узбережжя Італії, де він перебуває вже майже рік, до вересня 2013 року, в залежності від погодних умов.

Нагадаємо, що 17-палубний італійський круїзний лайнер "Costa Concordia" зазнав аварії, сівши на риф 13 січня 2012 року о 22:00 за місцевим часом (23:00 за київським часом) в районі узбережжя італійської провінції Тоскана, недалеко від острова Джильо в Тірренському морі. На той момент на борту лайнера знаходилися 4 тис. 234 людини. Причиною катастрофи названі неправильні дії екіпажу, які призвели до відхилення судна від курсу і удару об підводні скелі. Катастрофа "Costa Concordia" забрала життя 32 пасажирів.

Експертна комісія, що розслідувала обставини катастрофи круїзного лайнера, прийшла до висновку, що винуватцями загибелі людей є капітан судна Франческо Скеттіно і компанія-оператор "Costa Cruises".

Щодо Скеттіно заведено кримінальну справу, в рамках якого вже відбулися попередні слухання, і найближчим часом справа має бути передана до суду. Прокуратура вимагає для Скеттіно 2697 років в'язниці.

Зараз ви читаєте новину «В Італії вшанували пам'ять загиблих під час аварії лайнера "Costa Concordia"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути