понеділок, 23 квітня 2012 09:31

В Італії привітали найстарішого нобелівського лауреата
6

Фото: Фото: nobelprize.org

Найстарішій нобелівській лауреатці, італійському нейробіологу, довічному сенатору Риті Леві Монталчіні (Rita Levi Montalcini) в неділю виповнилося 103 роки.

Свої вітання з цієї нагоди їй передали президент країни Джорджо Наполітано, прем'єр-міністр Маріо Монті, голови обох палат національного парламенту, а також багато інших визначних громадських діячів Італії.

"Я абсолютно впевнений, що всі італійці приєднуються до моїх гарячим привітань", - написав Монті, підкресливши, що все життя Монталчіні є прикладом того, як багато можна досягти в науці завдяки гострому розуму і наполегливій праці.

Леві Монталчіні народилася 22 квітня 1909 року в Турині. У 1936 році закінчила медичний факультет Туринського університету, де почала свої дослідження нервової системи, які продовжувала потім все своє життя.

Основні наукові праці Монталчіні присвячені проблемі росту і диференціації нервових клітин. У 1951 році вона разом зі Стенлі Коеном під час експериментів виявила феномен злоякісного переродження і подальшого бурхливого розвитку симпатичних нервових клітин в результаті пересадки ракової пухлини в курячий зародок.

Після цього вчені висунули гіпотезу про наявність в ракових клітинах речовини, що стимулює ріст нервової тканини ("фактор зростання"), і експериментально її довели. Це відкриття зробило переворот в нейробіології.

У 1986 році Монталчіні спільно з Коеном була присуджена Нобелівська премія з медицини. Вона є членом багатьох наукових академій світу, стала першою жінкою, прийнятою до Папської академії наук.

У 2001 році президент Італії Карло Адзеліо Чампі підписав декрет про призначення Леві Монталчіні довічним сенатором Республіки. Вона завжди активно займалася громадською діяльністю, зокрема, брала участь у світовій кампанії з заборони протипіхотних мін, багато сил віддала підтримці молодих учених.

"Я глибоко схвильована тим, що дійшла до 100 років, проживши життя з радістю, яку, думаю, довелось пережити небагатьом. Я не боюся смерті, для мене не важливо, коли вона прийде", - заявила нобелівський лауреат напередодні свого столітнього ювілею.

Зараз ви читаєте новину «В Італії привітали найстарішого нобелівського лауреата». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути