вівторок, 08 січня 2019 13:20

Уляна Супрун закликає українців серйозно поставитися до симптомів втоми

Уляна Супрун закликає українців серйозно поставитися до симптомів втоми
Уляна Супрун закликає українців серйозно поставитися до симптомів втоми Фото: facebook.com/ulanasuprun

Втома не обов'язково виникає через постійне навантаження на роботі. Круговерть підготовки до свят і святкування теж забирає чимало сил на додачу до коротшого світлового дня, низької температури, переходу у новий календарний рік. Організм реагує на такі умови втомою, млявістю, роздратуванням.

Втома може свідчити про більш серйозні проблеми зі здоров'ям. Чому виникає відчуття втоми, що воно може означати та як це подолати, розповідає Уляна Супрун у Facebook.

Причини втоми можуть бути психологічними, фізіологічними, пов'язаними зі способом життя чи медичними причинами.

Втома може бути симптомом багатьох хвороб — діабету, серцево-судинних, артриту, анемії, захворювань щитоподібної залози, апное або ж синдрому хронічної втоми.

Найпоширеніші ознаки втоми – це відчуття знесилення, коли людина відчуває, що неспроможна виконувати звичайні функції належним чином, відмічаються неуважність і погіршення концентрації, погіршення пам'яті, уповільнення процесів мислення, зменшення глибини та критичності мислення, зниження цікавості до роботи, підвищена дратівливість, перманентна сонливість, реакція серцево-судинної системи — підвищення рівня артеріального тиску та частоти пульсу.

Якщо лікарі не виявили медичних причин втоми, ці симптоми сповіщають, що саме час відпочити та відновити втрачені сили. Інакше є ризик отримати перевтому — сукупність стійких, несприятливих для здоров'я функціональних зрушень в організмі, після яких украй важко повернутися до норми.

Унаслідок перевтоми виникає хронічна гіпоксія (киснева недостатність) і порушення нервової діяльності.

Ознаки перевтоми: головний біль, підвищена втомлюваність, хронічна дратівливість, нервозність, порушення сну, загострення хронічних захворювань, можливе виникнення артеріальної гіпертензії, виразкової хвороби, ішемічної хвороби серця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун розвінчала міф про голосування на виборах

Щоб повернутися до нормального життєвого ритму, необхідно скорегувати спосіб життя. Повноцінний сон, правильний режим харчування, регулярні фізичні навантаження, відмова від шкідливих звичок. Крім того, дуже важливо подбати про раціональний розподіл часу, який витрачається на роботу та відпочинок, достатню кількість позитивних емоцій і приємні заняття, які допоможуть наповнювати день радістю.

Жінки більш схильні до емоційного вигоряння на роботі, ніж чоловіки.

Канадські вчені проводили дослідження протягом 4 років. У ньому брали участь 2 тис. осіб різних професій, пише nv.ua.

Науковці з університету Монреалю аналізували рівень вигоряння піддослідних і ефективність їхньої роботи. Виявилося, що панянки більш схильні до емоційного вигоряння. Вони мають менше шансів стати керівниками і повільніше йдуть кар'єрними сходами. Тому жінки відчувають розчарування і втому.

Зараз ви читаєте новину «Уляна Супрун закликає українців серйозно поставитися до симптомів втоми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути