понеділок, 04 червня 2018 18:15

Хто схильний до емоційного вигорання на роботі

Хто схильний до емоційного вигорання на роботі
Симптоми емоційного вигорання — головні болі, апатія, відчуття безпорадності, болі в грудях і спині. Фото: praca-by.info

Жінки більш схильні до емоційного вигоряння на роботі, ніж чоловіки.

Канадські вчені проводили дослідження протягом 4 років. У ньому взяли участь 2 тис. осіб різних професій, пише nv.ua.

Науковці з університету Монреалю аналізували рівень вигоряння піддослідних і ефективність їхньої роботи. Виявилося, що панянки більш схильні до емоційного вигоряння. Вони мають менше шансів стати керівниками і повільніше йдуть кар'єрними сходами. Тому жінки відчувають розчарування і втому.

"Багато жінок мають низький рівень повноважень, незважаючи на характер їхньої роботи і професійні навички. Тому в них менше можливостей, відсутність права самостійно ухвалювати рішення і низьке ефективне використання професійних навичок. Те, що чоловікові легше отримати керівну посаду, змушує жінок відчувати емоційне вигорання", - каже автор дослідження, професор Ненсі Бюргард.

Часто жінки мають низьку самооцінку, мало мотивації, їм складно поєднувати роботу і сім'ю. Саме тому відбувається емоційне вигоряння. Його симптоми - головні болі, апатія, відчуття безпорадності, болі в грудях і спині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як навчитися не порівнювати себе з іншими - 5 кроків

"Багато жінок використовували хатню роботу як стратегію, що дозволяє знизити симптоми емоційного вигорання. Так вони "випускали пар". У короткостроковій перспективі такий захисний механізм може бути корисним для психоемоційного стану жінки. Виконуючи хатню роботу, вони відразу бачать результат своєї праці. Однак в довгостроковій перспективі ця стратегія може стати пасткою і призвести до втрачених можливостей у просуванні кар'єрними сходами", - каже Бюргард.

Коли на роботі багато справ чи виникли проблеми, то навіть вдома про неї важко не думати. Постійні думки про роботу ні до чого хорошого не призведуть. Дуже скоро може статися емоційне та професійне вигоряння. Тому потрібно навчитися по-справжньому відпочивати від неї.

Зараз ви читаєте новину «Хто схильний до емоційного вигорання на роботі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути