пʼятниця, 12 липня 2019 20:05

Укренерго апелює некоректними даними щодо тарифів для промисловості - Кабмін

Укренерго апелює некоректними даними щодо тарифів для промисловості - Кабмін
Заяви Укренерго щодо тарифів для промисловості є некоректними. Фото: Epravda

Заяви керівництва державного підприємства "Національна енергетична компанія "Укренерго" про нібито зростання на 30% вартості електроенергії для промислових споживачів через запуск прозорого ринку електроенергії є некоректними. Про це йдеться в заяві Кабінету міністрів України, розміщеній на офіційному сайті.

"Як свідчать дані аналізу ситуації від Міністерства енергетики і вугільної промисловості України, розрахунок "Укренерго" базується на результатах торгів на Українській енергетичній біржі, коли цінова пропозиція дорівнювала ціні на електроенергію за умов пікових навантажень – 2375 грн\мВт. Але ця пропозиція, як виявилося, була ситуативною і не була підтримана ринком. Продавець електроенергії – ПАТ "Центренерго" – знизив ціну до середньозваженої, і за перші 7 днів функціонування ринку електроенергії "Центренерго" продавав електроенергію по середньозваженій ціні в 1599 грн\мВт рівним графіком. При цьому ця вартість, як показує аналіз виробничих процесів, може і далі знизитися – до 1300 грн\мВт. У компанії "Центренерго" планують знизити ціну до заявленого показника вже у найближчі місяці".

Таким чином, йдеться у заяві, Укренерго апелює до некоректних показників. "Виходить, що розрахунки НЕК "Укренерго" щонайменше некоректні, адже апелюють до некоректних цінових показників. Більше того, сьогодні, коли ринок електроенергії функціонує всього 2 тижні, говорити про зростання ціни в принципі недоречно, адже не набула чинності низка інших супутніх ринковим процесам факторів – як наприклад, ціна на балансуючому ринку або місячний баланс. Робити будь-які цінові оцінки можна лише після щонайменше місяця роботи ринку", - пише урядовий портал.

Як повідомляли ЗМІ, вчора виконувач обов'язків директора НЕК "Укренерго" Всеволод Ковальчук заявив, що середньозважена ціна на електричну енергію для промисловості зросла на 29,22%, або на 472 грн/МВт-год до 2 090 грн/МВт-год після запуску нової моделі ринку.

Нагадаємо, сьогодні торги на ринку "на добу наперед" завершилися середньозваженою ціною у 1149 грн/кВт-год, що майже на 30% нижче вчорашніх торгів.

Зараз ви читаєте новину «Укренерго апелює некоректними даними щодо тарифів для промисловості - Кабмін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути