пʼятниця, 17 грудня 2010 10:37

Україну можуть втягнути у військовий конфлікт - Міноборони

Україну можуть втягнути у військовий конфлікт - Міноборони

Міністерство оборони підготувало концепцію реформування збройних сил до 2015 року. У документі визначаються основні військові загрози і вказується, що "на сьогоднішній день не виключена можливість залучення України у військові конфлікти", пише "Коммерсант-Україна".

Документ був розроблений Міністерством оборони і переданий на розгляд президента Віктора Януковича.

Шляхи реформування збройних сил в основному зводяться до подальшого скорочення чисельності армії і поступового збільшення її фінансування.

Як сказано в концепції, необхідність докорінного реформування збройних сил пов'язана з "проголошенням Україною позаблокового статусу, який передбачає захист національних інтересів перш за все власними силами".

"На сьогоднішній день не виключена можливість втягування України у військові конфлікти, - стверджують у Міністерстві оборони. - Основними причинами такої ситуації є: протиріччя з питань територіального поділу, доступу до енергоносіїв і стратегічних природних ресурсів, що виникають між державами; військово-політична нестабільність поблизу державного кордону; поширення зброї масового ураження; цілеспрямована інформаційна кампанія (акція) проти України; активізація морського піратства".

У зв'язку з цим ЗСУ повинні бути готові "самостійно стримувати і ліквідувати збройні конфлікти в разі їх виникнення відразу в двох зонах, де ведуться операції (бойові дії)", забезпечувати прикриття повітряного та морського просторів і мати "достатні мобілізаційні ресурси" для виконання завдань по відсічі збройної агресії, спрямованої проти України.

Структура ЗСУ в цілому не зазнає змін: відповідно до документа, вони будуть включати сухопутні війська (після реформування їх чисельність має скласти 57,2 тисячі осіб), повітряні сили (42,5 тисячі осіб), військово-морські сили (14 тисяч людей). У планах Міноборони - створити сили спеціальних операцій ЗСУ чисельністю до 5 тисяч людей. Концепція передбачає, що вони повинні бути створені до 2013 року як окремий рід військ, основними завданнями якого стануть ведення спеціальної розвідки, участь в антитерористичних операціях, "знищення важливих об'єктів економіки і військових об'єктів евентуального противника", контрдиверсійну і контртерористичні операції.

Як повідомив голова підкомітету з питань воєнної безпеки та оборони, народний депутат Олександр Кузьмук (Партія регіонів), концепція не відповідає вимогам та завданням, викладеним президентом Віктором Януковичем 10 грудня на засіданні Ради безпеки. "Перераховані в документі причини, за яких Україна може бути втягнута у збройний конфлікт, не відповідають тим викликам, про які говорив глава держави, - пояснив пан Кузьмук .- У зв'язку з цим викликає подив і погляд Міноборони на структуру збройних сил".

Як пояснив голова комітету з питань нацбезпеки і оборони Анатолій Гриценко ("Наша Україна-Народна самооборона"), завдання територіальної оборони автори концепції поклали на повітряні сили і флот, не наділивши цими функціями сухопутні війська: "Але будь-який лейтенант скаже вам, що функція територіальної оборони повинна бути покладена саме на сухопутні війська". Анатолій Гриценко вказав і на ряд інших прорахунків концепції.

Згідно з концепцією, до 2015 року чисельність збройних сил зменшиться на 40 тисяч осіб - до 160 тисяч.

У концепції також передбачено поступове підвищення фінансування збройних сил з 13,6 мільярда гривень у 2011 році до 21,4 мільярда гривень у 2015 році.

Заявлених обсягів фінансування в будь-якому випадку буде недостатньо, тому що вони не передбачають взаємопов'язаності дій, вважає директор військових програм Центру імені Разумкова Микола Сунгуровський.

"Це та сама хвороба, про яку ми постійно говоримо, - відсутність менеджменту на стратегічному рівні", - пояснив експерт.

Як повідомлялося, Міністерство оборони планує забезпечувати перехід на контрактну армію до 2025 року.

Зараз ви читаєте новину «Україну можуть втягнути у військовий конфлікт - Міноборони ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути