неділя, 22 січня 2012 16:09

Українські вчителі та учні вважають, що гарна освіта для успіху не важлива

Українські вчителі та учні вважають, що гарна освіта для успіху не важлива

Щоб досягти високого соціального успіху потрібно мати впливових родичів, високий інтелект та вміння іноді йти в обхід закону, переконані учні випускних класів.
Опитування було проведено Інститутом соціології НАН України у вересні-жовтні минулого року. У рейтингу ресурсів, які найбільше сприяють досягненню успіхів, гарна освіта опинилася на четвертому місці.

Самі ж учителі цінують знання ще менше. Згідно з опитуванням 1066 вчителів різних предметів гарна освіта займає сьоме місце. Впливові родичі, родина з високим соціальним статусом та заможні батьки – ось запорука успіху для молодих людей, на думку їхніх наставників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Табачник наобіцяв педагогам підвищити зарплатню, а студентам - стипендію

"Якщо вчителі вважають, що ресурс, який вони дають учням, стоїть на сьомому місці, чому вони вчать? Це дуже песимістичне відчуття власної необхідності", - прокоментувала дані опитування науковий співробітник Інституту соціології НАНУ Любов Бевзенко під час круглого столу 20 січня.

Згідно з опитуванням  69% вчителів вважають, що освіта не відповідає кращим зарубіжним аналогам. Цьому заважають понад 30 чинників. Основні проблеми: неякісні підручники;  складні навчальні програми (деякі предмети зайві або надто складні) та необхідність фундаменталізувати освіту. Так, одні й ті самі предмети вивчаються в різних курсах - система Менделеєва вивчається двічі – і в курсі хімії, і в курсі біології.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учителі засміяли Азарова і Табачника

Шоста частина вчителів вважає, що матеріально-технічна база не витримує ніякої критики. 6,9% переконані, що будова навчально-виховного процесу негативно впливає на здобуття якісних знань. Замість уроків вони часто займаються проведенням різних заходів: суботників, концертів, лекцій. Набуті знання не сприяють самореалізації дітей ні в Україні, ні за кордоном. Також українські учителі пропонують вводити профільну освіту з 7 класу. Загалом соціологи отримали 462 пропозиції щодо покращення освіти від вчителів.

Більшість учителів (59%) не хотіли б, що їхні власні діти наслідували їх у виборі професії. Цього прагнуть лише 11% працівників середніх шкіл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 20 тисяч гривень іде на кожного учня

За словами спеціалістів Інституту соціології, нинішня школа тяжіє до попередньої комуністичної моделі.

"Кадри дуже старі, не стільки за віком, скільки з точки зору інноваційних процесів. Самореалізації дітей заважають програми, вчителі змушують дітей отримувати зайві або застарілі знання", - відзначили експерти.

Зараз ви читаєте новину «Українські вчителі та учні вважають, що гарна освіта для успіху не важлива». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути