понеділок, 12 вересня 2011 17:03

Економії від ліквідації сільських шкіл держава не отримає - експерт

Економії від ліквідації сільських шкіл держава не отримає - експерт

Селяни повинні відстоювати школи, адже без згоди місцевої громади їх закрити не зможуть. Про це в коментарі Gazeta.ua заявила президент Асоціації керівників українських шкіл Олена Онаць. Вона уточнила, що громада має бути зареєстрованою.

"Початкова школа повинна бути в кожному селі. Малі діти мають навчатись недалеко від домівки. А основна (5-9 класи) і старша (10-11 класи) школи забезпечити якісну освіту в кожному селі не можуть. Там дуже часто один учитель викладає декілька предметів, наприклад фізику, хімію, математику. У малокомплектних школах, до того ж, один учитель проводить одночасно заняття  з учнями двох різних класів. Як кажуть, учитель "зношується". Державні програми комп'ютеризації не охоплюють усі сільські школи. Далеко не всі вчителі можуть працювати на комп'ютері, немає людей для обслуговування техніки", - зазначила Онаць.

На її думку, ефективним шляхом отримання якісної освіти дітям із малочисельних сіл є створення освітніх округів. У кожному з них створюється "опорна" школа, яка поєднує дітей із декількох ближніх сіл. Там викладають хороші вчителі, є навчально-матеріальна база. Деякі школи можуть організовувати  профільне навчання. Їздити в школу діти повинні на автобусах. Саме тому було започатковано програму "Шкільний автобус".

"Такі округи вже працюють в усіх регіонах України. Але, на жаль, відсутня нормативно-правова база для їх діяльності. Округи не можуть бути юридичною особою, не розписані ролі учасників навчального округу, не внормовані законодавчо стосунки між навчальними закладами, вчителі, які працюють у різних школах одного округу, є сумісниками, а не основними працівниками. Тому вони викладають тільки на громадських засадах", - сказала президент Асоціації.

Вона зазначила, що економії при ліквідації чи закритті сільської школи, не буде. Будівлі необхідно зберігати й утримувати, щоб не вийшла така ж ситуація, як з дошкільними навчальними закладами. Бо зараз через безробіття в селах негативна демографічна ситуація. Коли вона зміниться, школи потрібно буде відновлювати й знову вкладати в них кошти.

Нагадаємо, за останній рік в Україні закрили 640 шкіл, а за період з 2003 по 2009 роки - 880 шкіл.

Зараз ви читаєте новину «Економії від ліквідації сільських шкіл держава не отримає - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути