Ексклюзиви
пʼятниця, 29 лютого 2008 11:18

Українські вчені стверджують: трипільська писемність заговорила

Серед знаків, що збереглися від трипільської культури на посуді і кам"яних дисках з отворами (прясельцях), більшість є магічними символами не пов"язаними з мовою, і лише частина знаків відображає мову трипільської культури. Саме їх вдалося прочитати українському дослідникові трипільської культури, її міфології та мови.

Дослідник Тріпілля професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Юрій Мосенкіс відзначив: "Тріпільці передавали свою священну інформацію за допомогою ієрогліфів – знаків, кожен з яких передає ціле слово. Тому спроби прочитання трипільських знаків як алфавітного чи складового письма помилкові".

Ю.Мосенкіс нагадує, що основа ієрогліфічного письма – позначення понять, які не можна відобразити безпосередньо, співзвучними словами. За його словами, яскравий приклад є знайдений археологами Трипільський диск (прясельце), на якому зображено три знаки: змія чи черв"як, дерево чи гілка і хижий птах. Учений затверджує, культово-астрономічне призначення диска, на якому присутні також крапки, що позначають дні, поза сумнівом.

"Основним календарним святом язичництва з часів Трипілля до Київської Русі був день літнього сонцестояння, присвячений великій богині – Матері природи. Її називали Купалою. Споріднені нею божества мали близько співзвучні імена: Кібела, Кубека, Купапа. А зображений на диску хижий птах – кобець – за співзвуччям зображує богиню Купалу або Кубеку. Оскільки зображати саму богиню було складно", – підкреслив Ю.Мосенкиіс. "А розміщені поряд зображення змія чи черв"яка, що ймовірно читаються "мотиль" по співзвуччю передає слово "матерь". Я припускаю, що знаки на сонячному диску говорять саме про велику божественну матір. Вважаю, що питання прочитання трипільських ієрогліфів вимагає ще все стороннього обговорення. Питання важливе тому, що проливає світло на історію України".

Нагадаємо, трипільська культура процвітала в Україні в VI –III тис. до н.е. і славилася не тільки житловим будівництвом і керамікою, землеробством і скотарством, а й оригінальною міфологією і стародавніми міськими центрами.

Раніше Ю.Мосенкіс виступив з твердженням про прочитання іншого культово-календарного диска – знайденого на острові Кріт, давня культура якого споріднена трипільській, повідомляє ЛIГАБiзнесIнформ.

Зараз ви читаєте новину «Українські вчені стверджують: трипільська писемність заговорила». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути