неділя, 19 липня 2020 20:20

Українські вчені показали, як карантин вплинув на стан повітря

Українські вчені показали, як карантин вплинув на стан повітря
З весни на 17% зменшились викиди вуглекислого газу. Фото: Reuters

Карантин зменшив на 17% викиди вуглекислого газу в атмосферу.

Це сталося через зменшення інтенсивності промислового виробництва та переміщення транспорту, йдеться у дослідженні Наукового центру аерокосмічних досліджень Землі Інституту геологічних наук Національної академії наук України.

Київська геофізична обсерваторія проводила заміри температури приземного повітря. Результати свідчать, що їхнє середньомісячне значення за квітень та травень зменшилося у 2020 році у порівнянні з 2019 роком. У цей час по всьому світу почався карантин. Вчені виявили кореляцію між температурою повітря і вмістом СО2 в повітрі. Зростання концентрації вуглекислого газу відбувається зі збільшенням середнього значення температури. За час карантину повітря над Києвом стало чистішим.

Відродження природних лісових та болотних екосистем може стати ефективною протидією глобальному потеплінню. Воно сприятиме поглинанню з атмосфери надмірностей СО2. Раціональною технологією для цього буде залучення матеріалів багатоспектральних космічних зйомок у моніторинговому режимі та комп'ютерного моделювання процесів енергомасообміну в геосистемах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус в ЗСУ: ситуація погіршується

"Дослідження, що проводяться у Науковому центрі аерокосмічних досліджень Землі Інституту геологічних наук НАН України, дають можливість відстежувати зміни атмосферного повітря Землі в режимі реального часу. Такі дослідження є надзвичайно важливими для розуміння процесів в атмосфері над великими містами, що може використовуватися для розроблення заходів спрямованих на мінімізацію негативного впливу викидів шкідливих речовин, які, нажаль, завжди присутні у повітрі великих міст, таких як Київ", - сказав академік НАН України Анатолій Загородній.

19 липня 8 українських областей не готові до пом'якшення карантину. З цього переліку забрали Київ та Рівненську обл, передає МОЗ.

Зараз ви читаєте новину «Українські вчені показали, як карантин вплинув на стан повітря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути