понеділок, 01 липня 2019 20:23

Українські моряки виконали головну функцію для Москви, тепер тільки заважають

Українські моряки виконали головну функцію для Москви, тепер тільки заважають
У листопаді минулого року Трамп скасував заплановану зустріч з Володимир Путіним через те, що Росія захопила у полон українських моряків. Фото: 5 канал

Президент США Дональд Трамп зустрівся з лідером Росії Володимиром Путіним. Але нічого суттєвого американська та російська сторони від перемовин не очікували.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить заступник директора Інституту світової політики Микола Бєлєсков.

"Зустріч не позиціювалась як саміт. США та Росія наголошували, що це просто майданчик для обміну бачення якихось проблем. До зустрічі в Осаці не проводили суттєвої підготовки. До травня діалог між сторонами був фактично відсутній. Радник Трампа з національної безпеки Джон Болтон востаннє був у Москві у жовтні 2018 року. Після того Росія і США фактично не контактували на офіційному рівні.

На переговорах в Осаці Трамп і Путін ще раз озвучили своє бачення і розійшлись. Півтори години - це дуже мало для ґрунтовної розмови. У першу чергу лідери концентрувались на скороченні озброєння. Угода про заборону ракет середньої та малої дальності у наступному місяці припинить своє існування. Тож їй треба шукати альтернативу. Трамп і Путін дали доручення міністрам закордонних справ відновити діалог саме з питання стратегічного озброєння", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Трамп не радився з Києвом перед зустріччю з Путіним" – Порошенко

Росіяни зараз не мають козирів для впливу на політичну орієнтацію США, каже Микола Бєлєсков.

"Нічого не можуть запропонувати. У той же час вони не хочуть поступатися своїми позиціями. Американці - також. Саме тому періодично підтримують такі офіційні контакти, як зустріч в Осаці, для того, щоб був майданчик для діалогу та маневрування. Адміністрація Трампа і сам американський президент не здатні до систематичної роботи на зовнішньому фронті. Могли б створити важелі впливу на Росію, але не роблять цього. Наприклад, у США вирішили вивести з ринку іранську нафту. Могли б торгуватися з РФ за дозвіл продавати сировину в Америці. Росіяни зацікавлені у такому великому ринку збуту. Але Трамп і його команда не використовує можливості, які має. Росіяни ж дуже хочуть отримати якісь козирі, але вони не можуть нічого запропонувати США. На Близькому Сході чи у Латинській Америці, де зараз концентруються зовнішньополітичні інтереси США, Москва впливу на ситуацію не має", - вважає міжнародник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Саміт G20: Тереза Мей жорстко відповіла Путіну

Він наголосив, що після зустрічі в Осаці Трамп сказав, що про українських моряків не говорили. Натомість Путін заявив, що ця тема була однією з ключових.

"Незрозуміло, кому вірити. Але, якщо це питання піднімалось, навряд воно було у пріоритеті. Путіну говорити про полонених українців взагалі не потрібно. А Трампа питання порушення прав людини чи незаконного ув'язнення громадян іншої країни теж мало цікавить. У будь-якому випадку з заяви Путіна можна зробити висновок, що наших моряків відпустять точно. Незрозуміло лише коли це станеться. Скоріш за все Кремль спочатку влаштує над ними показове судилище, а потім поверне в Україну. Полонені моряки виконали своє головне призначення для Москви. Вони дали змогу показати усьому світу і в першу чергу нам, що Росія контролює водний простір довкола Кримського півострова. Мовляв, не треба нам туди лізти. Тепер моряки створюють тільки проблеми для Москви - про них надто багато говорять у світі", - додає експерт.

Президент Сполучених штатів 73-річний Дональд Трамп зустрівся зі своїм російським колегою 66-річний Володимиром Путіним 28 червня у рамках саміту Великої двадцятки в японському місті Осака. Вони провели півторагодинні переговори про ситуацію в Ірані, Сирії, Венесуелі та Україні.

Зараз ви читаєте новину «Українські моряки виконали головну функцію для Москви, тепер тільки заважають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути