Ексклюзиви
вівторок, 23 серпня 2011 17:14

Українські хірурги не поступаються професіоналізмом іноземним лікарям

Українські хірурги не поступаються професіоналізмом іноземним лікарям

Сьогодні ми робимо операції на серці у перші дні після народження. А 20 років тому це було неможливим. Так відповів завідуючий відділенням вроджених пороків серця Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. Амосова Михайло Зіньковський на запитання кореспондента Gazeta.ua "Чим може пишатись Україна?"

"Тоді ми оперували дітей, в яких головною проблемою був - не сам порок, а ускладнення через нього. Зараз ми маємо можливість поліпшити природний плин хвороби за рахунок ранніх операцій. Летальність при усуненні вроджених вад тепер 2-2,5 відсотки", - сказав лікар. У дорослих хворих, за словами лікаря, при клапанних патологіях серця госпітальна летальність наближається до нуля. 20 років тому про таке не можна було й мріяти.

"На сьогодні останнє слово в кардіохірургії - поява катетерних технологій. Вони дозволяють замість звичайних хірургічних методів, як, наприклад, розтин грудної клітини, усувати третину вад за допомогою катетера. У світі  такі технології застосовують навіть при  протезуванні клапанів, судин. Невдовзі їх освоять і українські хірурги", - відзначив Зіньковський.

На його думку, усе змінилось принципово і це просто вражає.

"Тепер можна уникнути повторних операцій, які раніше були неминучі. Ми вийшли принципово на новий рівень. Раніше хірургія була драматичнішою, тому що супроводжувалась високою смертністю. Сучасна хірургія цю властивість втратила", - зазначив кардіохірург.

Він вважає, що Україна не зробила для кардіології більше ніж інші країни, бо весь науковий світ розвивається одночасно.

"Будівля медицини як науки складається з цеглинок. І ми теж вкладаємо свої цеглинки. Щодо професіоналізму, то наші фахівці не поступаються американським чи німецьким. У нас при аортокоронарному шунтуванні раніше було 10% летальності, а зараз менше одного відсотка. В американців такі ж цифри, або навіть гірші", - повідомив лікар.

Зараз ви читаєте новину «Українські хірурги не поступаються професіоналізмом іноземним лікарям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути