пʼятниця, 12 серпня 2011 06:00

Серцева недостатність починається із задишки

Автор: фото: Ольга Денис
  Столичний кардіолог Олена Червонописька слухає серцебиття у пацієнтки. В жінок серцева недостатність буває від анемії
Столичний кардіолог Олена Червонописька слухає серцебиття у пацієнтки. В жінок серцева недостатність буває від анемії

— Як тільки щось зроблю по дому, годину-дві мушу відпочивати, бо серце заходиться, — розповідає 67-річна киянка Світлана Гриценко. — З дитинства знала, що у мене порок серця, але на те не зважала. У 35 років лікарі забороняли народжувати. Казали, серцевий м'яз не витримає, найменші нагрузки були протипоказані. Лякали, що навіть прасувати білизну не можна. Коли народжувала, добу була без свідомості. Мене тримали під крапельницями, викликали професорів для консультацій.

Світлана Гриценко хворіє на серцеву недостатність. Важку роботу робить із перервами. Для підтримки міокарда п'є таблетки із калієм. Не може спати на лівому боці.

— Рятує настій із цвіту глоду, це найкращі ліки для серця. Людям із серцевою недостатністю завжди бракує кисню. Коли тривалий час сиджу, починає нудити. Тоді виходжу надвір і довго гуляю. Якщо немає сил, сиджу на балконі.

Столичний кардіолог Олена Червонописька, 47 років, каже, що серцева недостатність може бути навіть у немовлят. У старших дітей — через перенесені ангіни. У дорослих часто спричинена ішемічною хворобою серця і гіпертонією. У жінок недуга може розвинутися при маткових кровотечах. Падає рівень гемоглобіну, клітини відчувають його нестачу. Серцю доводиться переганяти більше крові. Тому його м'яз скорочується частіше і швидше зношується.

Радить обстежитися, щойно почне турбувати задишка. На початку хвороби лікарі усувають її причину. На останній стадії лише підтримують роботу серця. Тоді орган збільшується у розмірах, його м'язи слабшають. Серце підживлюють медикаментами. Підбирають дієту і допустимі навантаження.

Українці рідко звертаються до кардіологів. Тому близько половини хворих із запущеною серцевою недостатністю помирають за п'ять років.

Зараз ви читаєте новину «Серцева недостатність починається із задишки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути