пʼятниця, 07 серпня 2009 10:29

Україні загрожує епідемія сказу

Україні загрожує епідемія сказу

В Україні зростає кількість тварин, заражених сказом, - гострим інфекційним вірусним захворюванням, яке передається із слиною при укусі хворої тварини, вражає нервову систему і може привести до летального кінця.

Зокрема, за інформацією Державного науково-дослідного інституту лабораторної діагностики і ветеринарно-санітарної експертизи, 2006 року в країні було виявлено 778 бродячих кішок і собак, заражених сказом. 2007 року кількість хворих тварин зросла до 1169, а в 2008 році - до 1181.

Начальник Головного управління ветеринарної медицини в Києві Людмила Олійник розповіла, що основними носіями вірусу є дикі лисиці, що заражають бродячих кішок і собак в прилеглих до міст лісосмугах.

"При цьому заражені тварини мігрують з лісопаркової зони в місця поселення людей, вони здатні за день пробігати до 80 км.", - додала пані Олійник.

Як повідомили в Інституті лабораторної діагностики, спеціалісти-епізоологи борються з розповсюдженням сказу, розкидаючи в лісосмугах їстівні приманки, що містять вакцину проти вірусу.

У той же час, за словами Людмили Олійник, обов"язковим елементом боротьби з розповсюдженням вірусу є вакцинація домашніх тварин.

"Українська вакцина є безкоштовною і надається як приватним, так і державним ветеринарним установам. Щорічна закупівля препарату фінансується з держбюджету", - уточнила пані Олійник.

За матеріалом КоммерсантЪ-Україна

Зараз ви читаєте новину «Україні загрожує епідемія сказу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути