неділя, 17 грудня 2023 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Україні відмовляють у допомозі. Відомо, які ризики це несе

Україні відмовляють у допомозі. Відомо, які ризики це несе
Президент Володимир Зеленський (справа) у супроводі лідера більшості в Сенаті Чака Шумера (справа) та лідера меншості Мітча Макконнела (ліворуч) на зустрічі з сенаторами у Вашингтоні, 12 грудня 2023 року / East News

Думки у виданні The Washington Post оглядача Лі Хокстадера

Невисловлений, незнаний і потенційний фінал російсько-української війни раптово виголосили вголос - Київ ризикує програти, і зазнати неймовірної бійні та жахливих наслідків.

Той факт, що доля України висить на волосині, пояснюється не її неспроможністю звільнити територію від росіян, які окопалися. Ані пов'язаним фактом зволікання адміністрації Джо Байдена з наданням українській армії необхідної зброї, ані навіть тим, що Росія має перевагу в масі людей та ресурсів.

Вона виникає з двох безпосередніх причин. Однією з них є опозиція республіканців в Палаті представників щодо подальшої допомоги США. Законодавці Республіканської партії тримають майбутні пакети зброї в заручниках не пов'язаного з цим питання блокування мігрантів від незаконного перетину південного кордону США. Інша – це допомога від ЄС, яка знаходиться під загрозою через прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який став троянським конем Володимира Путіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україні пропонують ізраїльський аналог гарантій безпеки"- Павло Клімкін

Республіканці в Палаті представників стоять на заваді пакету зброї та іншої допомоги на суму $61 млрд, яку запропонувала адміністрація Байдена. Ці гроші мають вирішальне значення для здатності Києва утримувати лінію фронту з російськими військами на полі бою. Орбан, застосовуючи право вето Угорщини як члена ЄС, блокує $54 млрд бюджетної підтримки, яка допоможе Україні оплатити рахунки до 2027 року. Він також перешкоджає переговорам, які ведуть до остаточного членства України в Євросоюзі.

Без цих вливань готівки, зброї та боєприпасів навіть невтішний статус-кво останнього року, коли Україні не вдалося відвоювати багато території, навряд чи втримається.

Андрій Єрмак, глава Офісу президента Володимира Зеленського, заявив минулого тижня у Вашингтоні, що "великий ризик" в тому, що українські війська можуть "програти цю війну".

Українські війська, яким бракує техніки, можуть бути змушені відступити, скоротити лінії оборони та залишити територію

Це повідомлення має змусити здригнутися політиків по обидва боки Атлантики. Небезпека, про яку публічно попередив український головнокомандувач, генерал Валерій Залужний, минулого місяця, полягає не просто в глухому куті. Йдеться про те, що українські війська, яким бракує техніки, можуть бути змушені відступити, скоротити свої лінії оборони та залишити територію.

"Це було б поверненням до найтемніших часів війни", - сказав Ніко Ланге, німецький експерт з питань безпеки в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще кілька років війни: про що говорять у Пентагоні

Важливо подумати про те, що означає поразка України, бо це було б такою ж стратегічною катастрофою для США і їхніх союзників по НАТО, як і сценою терору для України. Подвійні катаклізми, однаково яскраві, розігрувалися би за різними розкладами.

Повний український військовий колапс малоймовірний. Принаймні в найближчі місяці. ЗСУ залишаються добре керованими та вмотивованими, і вони мають ще техніку, щоб підготуватися до нестачі постачань. Але так само малоймовірно очікувати домовленостей щодо припинення вогню з Росією, яке б зберегло існуючі лінії фронту. Вірити в такий, здавалося б, безпідставний результат – означає знову ж таки неправильно оцінювати Путіна.

Для Путіна "компроміс" передбачає підкорення України та колапс її як незалежної держави

Для кремлівського диктатора "компроміс" передбачає підкорення України та колапс її як незалежної держави. Це включало б зміну влади, із Зеленським у вигнанні або мертвим, а також припинення прагнень Києва вступити в ЄС чи НАТО.

Путін і дотримується такої позиції. Минулого тижня в інтерв'ю France-Presse речниця МЗС Росії Марія Захарова повторила, що Кремль наполягає на "виведенні" українських військ з території, яку Росія незаконно анексувала, а також на її "демілітаризації" і "денацифікації". Переклад – "Припиніть боротьбу, відступіть і прийміть промосковський уряд у Києві".

Інститут вивчення війни написав у своїй оцінці цього тижня, що "Росія не має наміру добросовісно брати участь у серйозних переговорах з Україною і... переговори на умовах РФ рівнозначні повній капітуляції України та Заходу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Залужний б'є на сполох: як змінюється підтримка України

Насправді головною перевагою Путіна є стратегічне терпіння - здатність дочекатися того, що, як він упевнений, є обмеженою політичною волею Заходу та його ресурсів для підтримки України, підкріпленими байдужістю самого глави Кремля до приголомшливих втрат Росії. Зрештою, на його переконання, Україна буде змушена капітулювати.

Якщо він правий, графік цих припинень постачань буде прискорений, якщо Конгрес і ЄС не зможуть схвалити нові пакети підтримки. Це призведе до того, що український уряд не зможе підтримувати базові послуги, а військовим буде дедалі більше бракувати артилерійських снарядів, засобів ППО та іншого обладнання. І без того сильно потрощені українські війська на передовій лінії стануть крихкішими.

Територіальні здобутки Росії супроводжувались би вбивствами, зґвалтуваннями, викраденням дітей та іншими російськими військовими злочинами в жахливих масштабах

Територіальні здобутки Росії супроводжувались би вбивствами, зґвалтуваннями, викраденням дітей та іншими російськими воєнними злочинами в жахливих масштабах.

Цей похмурий сценарій був би приголомшливим ударом по престижу та довірі до Заходу, показуючи, що обіцянки підтримувати Україну "скільки буде потрібно" були неправдивими.

Невдача такого масштабу, не кажучи вже про фактичну поразку в Україні, мала б набагато довготриваліші наслідки, ніж нездатність Києва прорвати російські бойові лінії в цьому році. Це може підняти завісу над новою ерою агресії з боку авторитарних держав, яких не стримують більше зіпсовані демократії по світу.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Україні відмовляють у допомозі. Відомо, які ризики це несе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути