вівторок, 15 жовтня 2019 15:58

Українці ставляться до Росії гірше, ніж росіяни до України

Опитування Київського міжнародного інституту соціології показало, що у вересні 2019-го в Україні добре та дуже добре ставилися до Росії 54% українців, погано або дуже погано – 35%, 12% не визначилися.

У РФ добре ставляться до України вже 56%, погано або дуже – 31% опитаних. Вперше за роки моніторингу (з 2008-го до 2019 року) українці гірше ставляться до Росії, ніж росіяни до України.

Автор: pravda.com.ua
  Українці вже  ставляться до Росії гірше, ніж росіяни до України
Українці вже ставляться до Росії гірше, ніж росіяни до України

Різниця у ставленні невелика – 2% (у межах похибки).

Ставлення українців до Росії різниться у регіонах: на заході позитивно ставляться до Росії 34%, у центрі – 47%, на півдні – 65%, на сході – 85%.

Автор: pravda.com.ua
  Українці вже  ставляться до Росії гірше, ніж росіяни до України
Українці вже ставляться до Росії гірше, ніж росіяни до України
Автор: pravda.com.ua
  Українці вже  ставляться до Росії гірше, ніж росіяни до України
Українці вже ставляться до Росії гірше, ніж росіяни до України

В Україні з вересня 2018-го рівень підтримки незалежності України від Росії зріс із 88% до 90%. Кількість тих, хто хоче закритих кордонів із Росією, незначно збільшилася (з 39% до 41%), а кількість тих, хто хоче незалежних відносин, але без кордонів і митниць, практично не змінилася (з 50% до 49%). Об'єднатися в одну країну хочуть 3% українців (у вересні 2018-го таких було 4%).

У Росії за останній рік суттєво зменшилася кількість охочих закрити кордон з Україною (з 32% до 23%), але збільшилась підтримка незалежності без кордонів і митниць (з 45% до 54%) і підтримка об'єднання в одну країну (з 16% до 19%).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В уряді заговорили про подвійне громадянство

"За останній рік ставлення українців до Росії істотно покращилося (з 48% до 54%), у той час як позитивне ставлення росіян до України коливалося в межах похибки вибірки і складало приблизно третину населення (32-34%), але за останні місяці ставлення росіян до України різко покращилося (на 20 процентних пунктів)", - каже гендиректор КМІСу Володимир Паніотто.

І в Україні, і в Росії позитивне ставлення до держави зумовлене, перш за все, позитивним ставленням до населення. Так, у лютому 2019-го до росіян позитивно ставилися 77% українців, у той час як до керівництва Росії ставлення було різко негативне і лише 13% українців ставилися позитивно.

Така сама ситуація зі ставленням росіян до України: 82% росіян (громадян Росії) позитивно ставилося до українців, і тільки 7% росіян – позитивно до керівництва України".

56% росіян позитивно ставляться до України. Це максимальний показник із квітня 2014-го, коли Росія анексувала Крим. Відповідне опитування 26 вересня - 2 жовтня 2019-го провів "Левада-Центр". Від лютого до вересня 2019-го у 1,5 рази збільшилася частка росіян, які сумарно оцінюють своє ставлення до України як "добре". На сьогодні позитивне ставлення до сусідньої держави декларують 56% росіян, що є максимальним показником у "посткримский" період.

Зараз ви читаєте новину «Українці ставляться до Росії гірше, ніж росіяни до України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути